Sindikat prosvetara: Nastavnicima treba plata od 96.000 dinara

Foto: Pixabay

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je da država visokoobrazovanim prosvetnim radnicima treba da omogući platu od 96.000 dinara, jer se prosveta suočava sa manjkom stručnih kadrova. Taj sindikat upozorava da su prosvetni i zdravstveni radnici sve vreme na idaru korona virusa.

"S obzirom da su zaposleni u obrazovanju, uz medicinske radnike, sve vreme na udaru virusa korona, ne čudi trenutna situacija u kojoj je u svakoj školi u Srbiji između 10 i 30 posto radnika van sistema zbog zaražavanja, izolacije ili samoizolacije", piše u saopštenju USPRS.

Prema mišljenju predstavnika tog sindikata, oni se zalažu da odnos zarada 1:3 gde su minimalne plate za pomoćne radnike u prosveti i tetkice oko 32.000 dinara, a za administrativno osoblje 64.000 dinara. Koeficijent tri nosili bi svi ljudi koji su fakultetski obrazovani i rade u školama, pa bi njihova zarada bila 96.000 dinara.

"Ovom prilikom obaveštavamo javnost da je u školama skoro nemoguće naći stručne zamene. Jedan od razloga za to jeste i zarada zaposlenih, koja je ponovo ispod republičkog proseka za procentualno najobrazovaniju struku u našoj zemlji", dodaje se u saopštenju.

Prosvetari bez nagrade zbog „pojačanog“ radnog vremena
Prosvetari ponovo na protestu uoči nove školske godine
Sindikat prosvetara: Više od trećine nastavnika radi na određeno

KADROVI KOJI NEDOSTAJU

Sindikat napominje da zapošljavanje u osnovnim i srednjim školama mladima ljudima nije privlačno. Pored kadrova koji već dugo nedostaju, matematičara, informatičara, fizičara, nastavnika stranih jezika, u našim školama trenutno nema ni dovoljno predavači za maternji jezik, kao i učitelji.

"Ovo bi trebalo da bude jasan signal pred usvajanje budžeta za prosvetu koji je i dalje na dnu evropske lestvice.Ukoliko Vlada Srbije nastavi da ignoriše zaposlene u školama i vrtićima, upozoravamo da će nedostatak kadrova trajno urušiti i kvalitet nastave i njeno nesmetano odvijanje", ocenjuje Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (3)

  • dr Todor

    Možda treba, ali prvo da se izvakcinišu, a onda da pričaju o brizi da se ne zaraze na radnom mestu. Nedavni podatak je bio da je vakcinisano oko 45% kadra u obrazovanju.

  • Dusan

    Pa jeste trebalo bi da radimo kao marva po 10 sati dnevno i da primamo minimalac. Jos je vama sjajno s obzirom kako omalovazavate prosvetnu struku. Jer ako to vec radi premijerka zasto to ne bi radio obican svet.

  • Persa

    To nije tacno! Ima kadrova ali nemaju vezu! I za koliko rada da dobiju toliku platu? Spustite se na zemlju a ako vam je lose idite kod privatnika da radite za minimalac kao i mnogi sa visokim obrazovanjem u Srbiji! Necuveno! Sramota!

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.