Vesti iz zemlje

09.09.2022. 19:21

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Sindikati RGZ: Optužba neverovatna i neizvodljiva

Foto: Paola Felix Meza

Krivična prijava koju je podneo RGZ protiv predsednice Advokatske komore Srbije, predsednika Javnobeležničke komore i tri predsednika sindikata RGZ
je besmislena, saopštila je Jedinstvena organizacija sindikata Sindikat Nezavisnost, Sindikat zaposlenih RGZ-a I ASNS.

Razlog za krivičnu prijavu navodno je organizovano udruživanje u pravcu urušavanja RGZ kao institucije i napad na projekat Svetske banke, ocenjuju sindikati.

„Ozbiljna optužba na prvi pogled, ali u svojoj suštini je i neverovatna i praktično neizvodljiva. Besmislenost je, nažalost, višegodišnji način ponašanja rukovodstva RGZ-a na čelu sa direktorom Borkom Draškovićem. Veze između navedenih komora i tri sindikata RGZ-a su eventualno na nivou jednog susreta koji se dogodio pre dve godine a povodom pritužbi Advokatske komore na stanje u RGZ-u“, navodi se u saopštenju.

Komora javnih beležnika je, kako napominju, od strane sindikata više puta bila izložena kritici sindikata od početka primene zakona o javnim beležnicima i nevidljive su i neosnovane bilo kakve veze na koje ukazuje krivična prijava.

Ono što je zajedničko svim stranama koje su „okrivljene“ je, kako kažu, činjenica da se od njih ne može sakriti istina o stanju u RGZ-u.

„Ta istina, koja je za sve nas bolna i nimalo prijatna, je osnovni razlog svih tortura i šikaniranja kojima su izloženi ne samo predstavnici sindikata već i ugledni predsednici navedenih komora, ocenjuje se u saopštenju. Rukovodstvo RGZ-a i nihovi mentori su se umesto davanja konkretnih odgovora na pitanja koja su postavljena opredelilo da lažima ponovljenim bezbroj puta i objavljenim u pristrasnim medijima ubije istinu“, navodi se u saopštenju.

Poslednjih nekoliko godina sve reforme su dovedene u pitanje. Mnogi procesi koji se dovode u kontekst digitalizacije su iskorišćeni za uvođenje skupih, ali u praksi, kako napominju, nedovoljno efikasnih programa.

„Broj nagomilanih zahteva najbolje pokazuje kakvo je stanje u oblasti upravljanja i rukovođenja zavodom. Službenici zaista rade mnogo više u odnosu na prethodni period. Ukidanje katastara i izvršilačkih radnih mesta po unutrašnjosti ne dovodi do efikasnosti već do gomilanja predmeta i udaljavanja katastra od građana. Drugi stepen i broj predmeta koji tamo stoje je „državna tajna“ a u suštini je to generator korupcije i blokade višestruko većeg broja podnetih zahteva. Ko je odgovoran zbog takvog stanja. Sindikat?“, navodi se u saopštenju.

Besmislenost ove krivične prijave je na istom nivou kao i saopštenje da su predsednici sindikata umešani u hakerski napad.

„Sindikati očekuju da će se najzad oglasiti neko nadležan i objaviti šta je zaključak Tužilaštva za visokotehnološki kriminal koje je istraživalo ovaj slučaj. Tri predsednika sindikata sa nestrpljenjem očekuju poziv iz Tužilaštva po prijavi koja je podneta i priliku da konačno podnesu dokaze o brojnim zloupotrebama zakona i nezakonitom poslovanju direktora Draškovića i njegovih najbližih saradnika“, navodi se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.