Srbija

19.01.2023. 09:13

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Sindikati Ziđina odgovorili na optužbe poslodavca

Foto: Pixabay

Srbija

19.01.2023. 09:13

Kolektivni ugovor i socijalni program su u veliki teret i „nužno zlo“ sa kojim su morale da se nose, piše u saopštenju devet sindikalnih organizacija kompanije Ziđin u Boru koje su reagovale na optužbe poslodavca da protestima i neistinama štete preduzeću.

„Argumentima, protestima i širenjem istine sindikati se bore protiv megalomanskih profitnih interesa Kompanije koja očigledno ne brine o pravima i položaju svojih radnika iako sebe predstavlja kao društveno odgovornu“, navodi se u zajedničkom saopštenju sindikalnih organizacija u kompaniji Ziđin Koper, koaj posluje u oblasti rudarstva.

Kompanija je ranije optužila sindikate da protestima i širenjem neistine štete interesima kompanije i svih zaposlenih.

Sindikati navode i da su štitili i zastupali interese i prava zaposlenih prilikom svih ranijih pokušaja privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor od strane rumunskog Cooprom-a, austrijskog Atek-a, ruskog SMR-a, srpskog Ist Pointa.

To isto kako se naglašavaju čine i danas u kompaniji koja je od kraja 2018. godine u većinskom vlasništvu kineskog Ziđin Copper-a.

Sindikati naglašavaju i podsećaju da je kolektivni ugovor bio sastavni deo tenderske dokumentacije i obavezni deo kupoprodajnog ugovora ili ugovora o strateškom partnerstvu.

„Potencijalni kupci su bili upoznati sa sadržajem Kolektivnog ugovora i bili su u obavezi da ga prihvate“, dodaje se u saopštenju.

Sindikati kako e navodi, smatraju neiskrenom tvrdnju poslodavca da linearnim povećanjem zarada za 5.000 dinara želi da bude pravedan prema svim zaposlenima.

Navode i da je poslodavac predvideo da godišnja nagrada za manadžment bude do deset puta veća nego za radnike u neposrednoj proizvodnji.

Radnici Ziđina u Boru traže socijalni dijalog sa poslodavcem

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.