Vesti iz zemlje

13.01.2023. 15:12

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

Radnici Ziđina u Boru traže socijalni dijalog sa poslodavcem

Poslodavac tvrdi da brine o zaposlenima, radnici misle suprotno...

Foto: Wikimedia/BoraMuzej

Radnici kompanije Ziđin (Zijin Copper Mining) u Boru, koja posluje o oblasti rudarstva, traže novi kolektivni ugovor i socijalni dijalog sa poslodavcem. Rukovodstvo Ziđina tvrdi da brine o svojim radnicima, najavljuje rast zarada i poziva radnike da nastave pregovore „na realnim osnovama“.

U četvrtak, 12. januara radnici Ziđina (Zijin) održali su još jedan protest jer se u međuvremenu ništa nije izdešavalo u vezi sa kolektivnim ugovorom, objašnjava za Novu ekonomiju Časlav Gavrić, predsednik Granskog sindikata rudarstva i energetike Nezavisnost.

„To je zaključak svih sindikata pošto smo imali sastanak posle prvog protesta. Ministarstvo rudarstva je kompaniji dalo predlog, prema kome je ona trebalo da se o tome izjasni do 31. decembra 2022. godine“, dodaje naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, kompanija nije konkretno odgovorila na predlog, već držala ranijih izjava kako je to što su uradili dobro za kompaniju i za zaposlene.

Ipak, kako Gavrić dodaje, već godinu dana traje opstrukcija donošenja kolektivnog ugovora.

Ministarska rudarstva i energetike Dubravka Đedović, kako Gavrić podeća,  predložila je da do kraja januara dođe do zaključenja kolektivnog ugovora.

U suprotnom, ako do toga ne dođe, trebalo bi da se vrati stari pravilnik koji je bio identičan kolektivnom ugovoru koji je istekao. Primena starog pravilnika važila bi sve dok se ne postigne dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

„Oni nisu direktno odgovorili da li su za taj predlog. Iz tog razloga je još jednom zakazan protest, da se ukaže da nema socijalnog dijaloga sa njima i da je sve to jednostrano. Tražili smo da se sva resorna ministarstva, privrede, rada kao i rudarstva uključe u ovu priču i da na neki način dođemo do rešenja“, dodaje sagovornik Nove ekonomije.

Studija o uticaju kineskog rudnika na životnu sredinu danas pred građanima Bora

ZARADE VEĆE U ODNOSU NA REPUBLIČKI PROSEK

Plate u Ziđinu kako objašnjava naš sagovornik, nisu male kada se gleda prosečna zarada u Srbiji.

„Prosek je nekih 110.000 dinara, to su najveće plate radnika, ali tu ulaze i plate Kineza, za koje mi ne znamo kolike su. Kod nas naveće plate imaju rudari, vozači teških vozila, bageristi na kopu i topioničari“, dodaje Gavrić.

To su prema njegovim rečima, najjače plaete koje se u Ziđinu kreću od 100.000 do 120.000. Svi ostali imaju niže zarade.

„Ovde je suština priče što je poslodavac svašta izmenio. Izbegao je da u narednim godinama usklađuje inflaciju sa troškovima života i inflacijom. Oni novim pravilnikom žele da fiksiraju zaradu“, kaže Gavrić.

Pored toga umanjili su godišnje odmore, plaćena odstustva. Kako podseća, nekada je postojala i zaštita kroz kolektivni ugovor za invalide rada, kada dobiju rešenje o preostaloj radnoj sposobnosti.

SNIMANJE PROTESTA

Gavrić kaže i da su sindikati izdali upozorenje poslodavcu gde su se pozvali na zaštitu građana, odnosno da niko nema pravo da snima ili targetira radnike.
To se desilo, nakon što su se pojavila saznanja da rukovodstvo snima proteste i rpati ko je bio na njima.

„Imali smo čak i zabranu pojedinim sindikalnim aktivistima da ulaze u pogone i da obaveštavaju radnike. Stavljene su njihove slike na kapijama da im je zabranjen ulazak.“

„Sad je i ta zaštita njima ukinuta. Ukinuli su čak i kupovinu preko administrativnih zabrana. Onda imamo suštinske izmene, gde je stajalo da je poslodavac dužan, sada stoji da on ‘može’, što onda znači da nešto ne mora. Postoji 195 raznih izmena“, dodaje sagovornik našeg portala.

Opisujući trenutne probleme radnika Ziđina u Boru, Gavrić kaže da se ne radi samo o zaradi, iako kompanija, kada se olašava, pominje samo zaradu:

„Najgore je što nema dijaloga i dogovora, ono što su zamislili oni i teraju. Došli smo čak i do nekog zapisnika gde je direktor naredio svim rukovodiocima da prave “spiskove neprijatelja’ kompanije, odnosno ljudi koji su izlazili na proteste.“

Ziđin za tri i po godine Narodnoj banci Srbije prodao 5,74 tona zlata

ZIĐIN NAJAVLJUJE NOVO POVEĆANJE ZARADA

Kompanija Serbija Ziđin (Serbia ZiJin Copper) saopštila je da su od preuzimanja Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor plate porasle 50 odsto, a pored toga, kako se dodaje, sledi novo povećanje u ovoj godini.

Kako je preneo Danas online, kompanija je pozvala predstavnike sindikata, koji pored ostalog traže povećanje zarada, da nastave razgovore „na realnim osnovama“ jer protestima i kako se dodaje, širenjem neistina štete interesima i kompanije i svih zaposlenih.

Ziđin tvrdi i da je na ime različitih poreza, od kako je Ziđin preuzeo kompaniju, u budžet Srbije uplaćeno 348 miliona dolara.

Pored toga navodi se da je u uslovima svetske krize broj zaposlenih uvećan za oko 2.780 i danas ima više od 6.100 radnika.

„Prosečna neto zarada zaposlenih porasla je za 50 odsto u odnosu na 2018. godinu, veća je za 61,5 odsto u odnosu na republički prosek, pa danas iznosi više od 110.000 dinara. Za naše zaposlene je važno da znaju da i ove godine mogu da računaju na novo uvećanje zarada, što predviđa novi Pravilnik o radu“, navedeno je u saopštenju.

Ističe se i da je ta kompanija za četiri godine poslovanja u Srbiji pokazala „isključivo brigu i odgovornost prema svojim zaposlenima i zajednici u kojoj posluje, poštujući pri tom i zakone Srbije i interna akta kompanije“.

Kineski Zijin Mininig preuzeo je Rudarsko-topioničarski basen u Boru (RTB) sfedinom decembra 2018. godine.

Kako je saopštila Agencija za privredne registre, Ziđin je tokom 2021. godine bio najprofitabilnija kompanija koja posluje u Srbiji.

Kompanija je takođe kažnjena i zbog aerozagađenja do kog je u Boru došlo tokom 2020. godine.

APR: Najprofitabilnija u Srbiji je Zijin Mining iz Bora

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.