Vesti iz zemlje

15.09.2021. 08:37

Danas,

Autor: Nova Ekonomija

Siniša Mali dobio meru javne osude zbog plagiranog doktorata

FOTO: Ministarstvo finansija

Dekan Fakulteta organizacionih nauka (FON) Milija Suknović izrekao je meru javne osude ministru finansija Siniši Malom, čija je doktorska disertacija, odbranjena na tom fakultetu, osporena zbog plagiranja, piše list Danas.

Javna osuda je po etičkom kodeksu najveća mera koja može da se izrekne za najteže etičke prestupe. Da je univerzitetski profesor dobio ovakvu kaznu, to bi dovelo do gubitka posla. 

Dekan FON-a  je 13. septembra dostavio Univerzitetu odluku kojom izriče meru javne osude Siniši Malom, čime je postupio u skladu sa pomenutim rešenjem Odbora. Počev od prijema odluke dekana počinje da teče rok za žalbu od 15 dana. Žalbu mogu podneti Siniša Mali i podnosilac zahteva, a žalba se podnosi Odboru za profesionalnu etiku UB. Postupak još uvek u toku sve dok rok za žalbu ne istekne, što znači da odluka dekana nije konačna“, izjavila je za Danas Ivanka Popović.

 Podsećamo, sadašnji ministar finansija Siniša Mali je 2013. odbranio na FON-u doktorat pod nazivom „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvarni rezultati u Srbiji“.

Vredan lopov je najgora kombinacija

Da je ministar „prepisivao“ utvrdio je Raša Karapandža, profesor koji trenutno radi u Nemačkoj. Nakon petogodišnjeg procesa kojeg su obeležile žalbe, peticije, brojne birokratske procedure, ali i studentska blokada rektorata, Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu je 21. novembra 2019. godine utvrdio neakademsko ponašanje pri izradi doktorske disertacije „jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.