Vesti iz zemlje

17.11.2016. 15:25

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Skat: SAD će nastaviti da pomažu Srbiji kroz programe USAID-a

Ambasador SAD Kajl Skat čestitao je danas vladi Srbije na rezultatima „na mnogim poljima“, posebno na poboljšanju klime i uslova za rad privatnog sektora i borbi protiv sive ekonomije.

„Svaka vam čast“, rekao je Skat komentarišući skok Srbije na Duing biznis listi i najavio da će SAD nastaviti da pomažu Srbiji kroz programe USAID-a.

On je podsetio da su SAD u poslednjih 15 godina uložile više od 350 miliona dolara za ekonomske reforme i ekonomski razvoj Srbije, i dodao da će nastaviti da pomažu našoj zemlji, jer je ostvarila dobre rezultate na mnogim poljima.

„Čestitamo Vladi Srbije što je u fokus stavila borbu protiv sive ekonomije i nadamo se da ćemo pomoći da ostvaruje još bolje rezutate i u budućnosti“, istakao je Skat na konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja USAID-a 1.000 preduzeća.

On je istakao da je ovogodišnja anketa pokazala sta se sve može postići kada se udruže vlada, privatni sektor i donatorske zajednice na rešavaju ekonomskih izazova.

Ambasador je naveo da se jedno od najvećih unapređenja tiče pozitivnih promena u percepciji privatnog sektora, navodeći da ovgodišnji rezultati pokazuju da je privreda najbolje ocenila promene u inspekcijskom nazdoru i postupanju inspektora.

„Čestitamo vladi Srbije na tome što je u fokus stavila borbu protiv sive ekonomije i nadamo se da će partnerstvo sa nama u oblasti sprovođenja Zakona o inspekcijskom nadzoru pomoći da nastavi u svojim naporima i dalje“, rekao je Skat.

Kao važnu meru on je naveo to da inspektori sada obilaze i neregistrovane firme, što ranije nije bio slučaj ističući da je ta novina ključna za borbu protiv sive ekonomije u zemlji.

On je istakao da su ove godine postignuti veoma dobri rezultati kada je u pitanju sistem izdavanja građevinskih dozvola.

To pokazuje i napredak na Duing biznis listi Svetske banke, rekao je Skat dodajući da je Srbija sada u istom rangu kao Amerika i Finska, a da je primera radi, bolja od Holandije i Švajcarske.

„Svaka vam čast. Naš zajednički rad na reformi građevinski dozvola je bio ključni faktor koji je Srbiju stavio u grupu top refomatora u celom svetu na listi Svetske banke“, rekao je Skat.

SAD su, kako je kazao, ponosne što su podržale napore Srbije dodajući da posla još ima.

Kako kaže, SAD će nastaviti da podržava ekonomski razvoj Srbije.

„Ulagaćemo i dalje jer smo videli šta je moguće kada u partnerstu sa vladom i privatnim sektorom radimo u rešavanju izazova sa kojima se suočavaju“, rekao je Skat.

Osvrćući se na rezultate ankete on je kazao da je ove godine 82 odsto privrednika reklo da su inspektori dobro obučeni, a da je u anketi sprovedenoj 2011. godine to reklo svega 37 odsto.

Takođe 78 odsto privrednika je sada reklo da su propisi o inspekcijskom nazdoru lako dostupni u poređenju sa 2011. godinom kada je to mislilo svega 28 odsto privrednika.

Kako kaže ambasador, pristup izvorima finansiranja za preduzeća i dalje je veliki problem jer nalazi ankete pokazuju da se 68 odsto privrednika uopšte ne zadužuje.

„Ovo je velika prepreka, jer mikro, mala i srednja preduzeća čine skoro 99 odsto prvrede i kreiraju 70 odsto radnih mesta“, istakao je.

Veliki broj privrednika i dalje se suočava sa problemima parafiskalnih nameta i administrativnih opterećenja, pokazala je anketa

Više od 50 odsto preduzetnika navelo je da porezi, administracija doprinosi na plate i administrativna opterećenja imaju negativni uticaj na njhovo poslovanje, istakao je Skat.

USAID BEP je anketu 1000 preduzeća sproveo u saradnji sa Ipsos stratedžik marketing uz podršku PKS.

Sprovedena je između 10. septembra i 6. oktobra kroz direktne intervjue.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.