Vesti iz zemlje

13.02.2023. 11:01

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Skupština raspisala javni poziv za Zaštitnika građana

Pete O'Shea/Wikimedia

Narodna skupština raspisala je javni poziv za prijavljivanje kandidata za Zaštitnika građana.

Rok za prijavljivanje na javni poziv je 30 dana od dana objavljivanja odluke na sajtu Narodne skupštine i u najmanje jednom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Srbije.  Odluka je objavljena 11. februara.

Zaštitnika građana bira Skupština, većinom glasova svih narodnih poslanika, na predlog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Zaštitnik  se bira na vreme od osam godina, bez mogućnosti ponovnog izbora na tu funkciju.

Za Zaštitnika građana može biti izabran državljanin Srbije koji ima stečeno visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama (u obimu od najmanje 240 ESPB bodova), kao i najmanje deset godina iskustva na poslovima koji su od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti Zaštitnika građana.

Takođe je potrebni da poseduje visoke moralne i stručne kvalitete, da ima zapaženo iskustvo u zaštiti prava građana.

Zaštitnik građana ne može da obavlja druge javne funkcije, kao ni delatnosti ili poslove koji su nespojivi sa funkcijom zaštitnika, ne može da učestvuje u političkim, profesionalnim ili drugim aktivnostima koje nisu u skladu sa nezavisnošću i nepristrasnošću funkcije Zaštitnika građana. Zaštitnik građana ne može biti član političkih stranaka, navodi se u pozivu.

Novi Zakon o zaštitniku građana donet je u novembru 2021. godine. Tada je Zaštitniku građana produžen mandat sa pet na osam godina.

Novim zakonom je kao uslov za izbor na ovu funkciju propisano da lice ima „visoko obrazovanje“ (u obimu od najmanje 240 ESPB bodova), dok je prethodno rešenje predviđalo da zaštitnik građana mora da bude „diplomirani pravnik“.

Zaštitnik običnih ljudi od vlasti

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.