Vesti iz zemlje

07.12.2023. 11:33

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Slabija „trojka“: Američke kompanije umereno zadovoljne poslovnom klimom u Srbiji

Foto: Nova ekonomija/Dimitrije Gašić

Najveći izazovi za poslovanje u Srbiji su visoka inflacija, koja utiče na smanjenje realne kupovne moći stanovništva i stalni rast cena sirovina. Kompanije koje okuplja Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) umereno su zadovoljne ovdašnjom poslovnom klimom, ocenjujući je prosečnom ocenom 2,9 (na skali od jedan do pet).

AmCham ima 253  kompanije-članice sa prometom od 20,2 milijarde evra u 2022. godini i ukupno 112.000 zaposlenih prošle godine.

Broj umereno zadovoljnih investitora iz AmCham-a je u ovogodišnjem istraživanju blago povećan, a zabeležen je i pad udela nezadovoljnih članica komore, kojih je ove godine najmanje od kako se ovo istraživanje sprovodi.

Istraživanje poslovne klime koje AmCham tradicionalno sprovodi ukazuje da članice komore očekuju bolje izglede u 2024. godini u odnosu na prethodne godine, koje su bile obeležene velikim krizama na globalnom planu (na prvom mestu panedijom i ratom u Ukrajini).

Većina AmCham članica će zabeležiti rast prihoda i profita do kraja ove poslovne godine, dok će investicije i broj zaposlenih kod najvećeg broja njih ostati na prošlogodišnjem nivou.

Kod oko polovine ispitanih mikro i malih preduzeća profit i prihodi će se zadržati na istom nivou, a kod velike većine investicije i broj zaposlenih se takođe neće menjati.

Ovi rezultati su značajno bolji nego u istom periodu prethodne godine, navodi se u istraživanju.

Povećanje poslovanja u narednoj godini i nove investicije očekuje oko dve trećine članica AmCham-a, dok polovina veruje da će doći i do povećanja broja zaposlenih.

Mala i mikro preduzeća koja nisu AmCham članovi, dele stavove većih kompanija, ocenjujući poslovnu klimu ocenom tri.

Poslovna klima u Srbiji je, kao i ranijih godina, bolje ocenjena od klime u zemljama okruženja koje nisu u EU, a lošije od zemalja koje su članice EU, ukazujući na značaj faktora predvidivosti javnih politika, kao i mogućnosti korišćenja posebnih fondova za skupe reforme (npr. u domenu zelene agende) koje su dostupne samo EU članicama.

Visoka stopa inflacije predstavlja ključni izazov sa kojima se najveći broj kompanija suočava, bez obzira na njihovu veličinu. Zatim sledi dostupnost radne snage, koja predstavlja prepreku u poslovanju za blizu dve trećine AmCham članica ove godine, i među dva najveća izazova je poslednjih šest godina.

Efikasnost državne uprave, treći po značaju izazov na koji upozorava čak polovina AmCham članica, beleži značajan skok u odnosu na izazove identifikovane prošle godine.

Obrazovanje, prema mišljenju kompanija članica AmCham ostaje primarna oblast za ulaganje budžetskih sredstava u cilju povećanja privrednog rasta.

Kada je reč o reformama za dugoročni privredni rast, članice AmCham-a već više od pet godina prepoznaju smanjenje korupcije i uspostavljanje vladavine prava i efikasnog pravosuđa kao prve prioritete u reformama koje Vlada Srbije treba sprovesti za sistemsko unapređenje poslovnog okruženja.

Drugo mesto po značaju reformskih prioriteta zauzima dalja digitalna transformacija i razvoj e Uprave i dosledno sprovođenje zelene agende.

Na kraju, treće mesto za AmCham članice zauzima suzbijanje sive ekonomije, pokazalo je ovogodišnje istraživanje poslovne klime i poverenja investitora Američke privredne komore u Srbiji.

AmCham obučava inspektore i sudije da prepoznaju softversku pirateriju

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.