Srbija

01.06.2023. 09:31

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Socijalna pomoć usklađena sa inflacijom, veća za 737 dinara

Foto: Nova ekonomija

Srbija

01.06.2023. 09:31

Osnovica za utvrđivanje visine novčane socijalne pomoći usklađena je sa inflacijom, pa ona od 1. aprila iznosi 11.122 dinara, vidi se u rešenju objavljenom u Službenom glasniku.

Od 1. oktobra 2022. godine do 1. aprila 2023. godine osnovica je iznosila 10.385 dinara, što znači da je osnovica povećana za 737 dinara.

Prema rešenju, od 1. aprila će socijalna pomoć za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici, iznositi 11.122 dinara.

Za svaku narednu odraslu osobu u porodici iznos novčane socijalne pomoći je 5.561 dinar, a za dete do 18 godina još 3.337 dinara.

Rešenje se primenjuje počev od utvrđivanja prava na novčanu socijalnu pomoć za april 2023. godine.

Rešenje koje je objavljeno u Službenom glasniku je doneo Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

“I dalje ne znamo kako funkcioniše Socijalna karta”

Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, osnovica za utvrđivanje novčane socijalne pomoći usklađuje se sa indeksom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci, na osnovu statističkih podataka, dva puta godišnje, 1. aprila i 1. oktobra.

Prema zakonu, iznos novčane socijalne pomoći određuje se prema sledećoj skali: za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici u visini osnovice 1, za svaku narednu odraslu osobu u porodici – od visine osnovice 0,5 i za dete do 18 godina – od visine osnovice 0,3.

Pravo na novčanu socijalnu pomoć pripada pojedincu, odnosno porodici, koji svojim radom, prihodima od imovine ili iz drugih izvora ostvaruju prihod manji od iznosa novčane socijalne pomoći, kaže Zakon o socijalnoj zaštiti.

Socijalne karte: Kako državi da dokažeš da si siromašan?

 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.