Vesti iz zemlje

29.05.2024. 14:51

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Sprema se kompletna rekonstrukcija zemunskog Pinkija: Moguće i rušenje pa zamena konstrukcije

Hala Pinki (Foto: Wikipedia, Nicolo)

Grad Beograd planira rekonstrukciju i dogradnju sportskog centra „Pinki“ u Zemunu, za šta je Sekretarijat za investicije oglasio tender za izradu neophodne tehničke dokumentacije, što će prema proceni, koštati 68 miliona dinara.

U zavisnosti od toga kakvo stanje bude utvrđeno tokom pregleda objekta koji je inače „dotrajao i u veoma lošem stanju“, moguće je da će Pinki biti srušen, odnosno da će „građeviska konstrukcija biti uklonjena“ pre nego što bude postavljena nova, dok će u boljem slučaju biti obavljena „samo“ rekonstrukcija i sanacija objekta.

Izrada ove dokumentacije treba da bude završena u roku od 250 dana od dana dodele ugovora.

Prema dokumentima datim na Portalu javnih nabavki, na Pinkiju je neophodno da se kompletno zameni fasada i krov (koji prokišnjava), kao i da se postavi nova stolarija. Objekat treba da bude zastakljen i energetski efikasan, navodi se u zahtevima za projektante.

Sanacija krova je najveći problem ove zgrade, a Grad je u zahtevima za projektante veliku pažnju posvetio i energetskoj efikasnosti, zahtevajući da se razmotri mogućnost korišćenja toplote potrošne vode, bazena, kao i postavke solarnih panela.

Dodaje se i da je ventilacija neadekvatna, a da dotrajale instalacije utiču na „funkcionalnost i higijensko-tehničku sigurnost objekta“.

Pinki je, kako se ukazuje, dodatno narušen „neplanskim adaptacijama“ (pregrađivanjem i prenamnom prostora), a „divlja“ proširenja su prisutna i u prizemlju, jer su prostori koji su dati u zakup proširivani van dimenzija objekta – na trotoar. Prilikom buduće rekonstrukcije, svi ti dozidani delovi biće srušeni, a objekat vraćen u svoj „izvorni gabarit“.

Šta će se sve nalaziti u Pinkiju?

Projekat, koji treba da izradi pobednik ovog tendera, između ostalog mora da u prizemlju „Pinkija“ predvidi prostor za bazen koji sada takođe postoji, ali u jako lošem stanju, a čija će dubina možda biti i smanjena „radi ekonomičnog korišćenja“). Tu će biti i velnes centar sa pratećim sadržajima, mala dvorana, borilačka sala i prostori za ugostiteljske i kulturne događaje. Biće obnovljeni i svlačionice, toaleti i tuševi u kojima će biti postavljene senzorske sanitarije.

Takođe kroz projekat treba da se razmotri i mogućnost za izgradnju malog bazena do 0,8 metara dubine.

Visoko prizemlje ovog sportskog centra bi trebalo da bude namenjeno za prodavnice sportske opreme, prostor za ugostiteljske i kulturne događaje, univerzalnu salu, teretanu, ambulantu.

Na prvom spratu treba razmotriti mogućnost za novi teretni lift, predvideti veliku salu sa pratećim sadržajem (svlačionice, mokri čvorovi, tehničke prostorije), dve univerzalne sale, prostor za zagrevanje, kancelarije za sportske klubove…

Na drugom spratu su u planu kancelarije sa kafe kuhinjom, univerzalna sala (balet, folklor, borilački sportovi), kancelarije, mala univerzalna sala, dok bi treći sprat trebalo da služi takođe za kancelarije, ali pored toga i za počasne lože i  semafor sa miks.

Osim svega ovoga u okviru sportskog centra treba da se obezbedi i prostor za prodaju ulaznica i suvenira, za tehničke prostorije, sanitarne čvorove, ali i komercijalne sadržaje,  odnosno lokale opšte namene.

Takođe, treba razmotriti način na koji će zakupci plaćati troškove potrošnje električne energije i ostale troškove.

Sportskim centrom „Pinki“ upravlja Privredno društvo Sportski centar „Pinki Zemun“, koje je u avgustu 2021. godine osnovao Grad Beograd.

Te iste godine je tadašnji zamenik gradonačelnika Goran Vesić naveo da je u ime Grada uputio pismo generalnom direktoru NIS-a Kirilu Tjurdenjevu i zatražio da ta kompanija ustupi svoje većinske akcije u zemunskoj sportskoj hali „Pinki“ Beogradu.

Naime, od 1999. godine ovim sportskim objektom je upravljalo akcionarsko društvo, a najveći akcionar bio je NIS sa 48 odsto vlasničkog udela.  Ovo akcionarsko društvo likvidirano je prošle godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.