Srbija

09.05.2023. 11:15

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Srbija će tražiti strateškog partnera za masovnu gradnju solarnih elektrana

Pixabay

Srbija

09.05.2023. 11:15

Vlada Srbije tražiće strateškog partnera za projekat izgradnje, bez upravljanja i održavanja, samo-balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji.

Projekat će biti razvijen, izgrađen i predat u vlasništvo Elektroprivrede Srbije (EPS) po sistemu „ključ u ruke“. 

Projekat se sastoji iz dve komponente:

  1. solarne elektrane ukupne instalisane snage 1,000 MWac (odnosno 1,200 MWdc), i
  2. baterijski sistemi za skladištenje električne energije (ukupne instalisane snage od najmanje 200 MW i sposobnosti akumulacije najmanje 400 MWh električne energije).

Lice koje će biti vlasnik i investitor, odnosno koje će vršiti investitorska prava na izgradnji elektrane je EPS, navodi se u odluci o sprvođenju postupka za izbor strateškog partnera.

Obaveze strateškog partnera su:

  1. organizovanje finansiranja;
  2. razvoj projekta;
  3. projektovanje;
  4. nabavka neophodne opreme i usluga;
  5. izgradnja projekta, i
  6. početno upravljanje i održavanje projekta.

Rok za realizaciju projekta je od četiri do pet godina, a period na koji se ugovor zaključuje je od šest do sedam godina.

Kada se radi o solarnim elektranama, u odluci se navodi da ukupna instalisana snaga mora biti raspoređena u pet ili više nezavisnih solarnih elektrana, a da će lokacije na kojima će se one nalaziti, kao i broj i instalisanu snagu svake pojedinačne solarne elektrane predložiti strateški partner.

Baterijski sistemi biće raspoređeni na jednoj ili više strateški važnih lokacija u okviru elektroenergetskog sistema Srbije, a lokacije na kojima će se oni nalaziti, takođe, će predložiti strateški partner.

Koji su konkretni zadaci „strateškog partnera“?

U odluci piše da u okviru obaveze „organizovanja finansiranja“, strateški partner treba da obezbedi pisma o zainteresovanosti za finansiranje kompletnih investicionih troškova od strane međunarodnih finansijskih institucija, odnosno renomiranih eksport kreditnih agencija.

„Ponuđeno finansiranje treba da bude pogodno za javno finansiranje (kredit koji bi uzela Republika Srbija) uz dugi rok otplate (minimalno 18 godina) i uz ostale uslove prihvatljive za Srbiju“,  piše u odluci Vlade.

Obaveza „razvoja projekta“, podrazumeva da strateški partner treba da izvrši preliminarnu analizu projekta do nivoa prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom.

„Ove aktivnosti podrazumevaju izbor optimalnih lokacija za izgradnju solarnih elektrana i baterijskih sistema za skladištenje energije, izradu odgovarajuće prostorno planske i tehničke dokumentacije, izradu odgovarajućih studija o ekološkoj i socijalnoj održivosti Projekta“, piše.

Strateški partner će, takođe, izraditi tehničku dokumentaciju neophodnu za realizaciju projekta (Studiju opravdanosti sa Idejnim projektom, Projekat za građevinsku dozvolu, Projekat za izvođenje i Projekat izvedenog objekta).

Strateški partner će u potpunosti izvršiti nabavku opreme, softverskih rešenja i usluga neophodnih za izgradnju, biće odgovoran za izvođenje radova na izgradnji svih komponenti projekta, što uključuje i dobijanje upotrebne dozvole i licence za proizvodnju električne energije.

Kada se radi o obavezi „početnog upravljanje i održavanja projekta„, strateški partner treba da  upravlja i održava projekat tokom dve godine od njegove izgradnje i početka eksploatacije.

„Tokom tog perioda strateški partner je dužan i da izvrši transfer znanja i obuči tehnički tim EPS-a da optimalno upravlja projektom, uključujući tehnike optimalnog planiranja proizvodnje solarnih elektrana, tehnike optimalnog upravljanja sistemima za praćenje sunca solarnih elektrana i tehnike optimalne upotrebe baterijskih sistema za skladištenje električne energije“.

Izmene zakona o obnovljivim izvorima ne štite interes domaćinstava i privrede

U odluci se navodi da će projekat biti razvijen, izgrađen i predat u vlasništvo EPS po sistemu „ključ u ruke“.

To znači da će strateški partner pored izgradnje solarnih elektrana i baterijskih sistema za skladištenje električne energije, biti u obavezi da izvrši sve ostale potrebne aktivnosti, kao i da izgradi svu ostalu infrastrukturu neophodnu za normalno funkcionisanje.

S obzirom da će EPS biti potpuni i jedini vlasnik projekta, svi izgrađeni proizvodni kapaciteti i pripadajuća infrastruktura, osim delova postrojenja za priključenje, koji prema propisima moraju biti predati u vlasništvo operatorima prenosnog ili distributivnog sistema, biće uključeni u proizvodni portfolio EPS.

„Sva proizvedena električna energija solarnih elektrana i usluge ostvarene baterijskim sistemima, biće integrisani u operativne planove EPS“, piše u odluci.

Osnovana i Radna grupa

Takođe, Vlada je istom odlukom obrazovala radnu grupu za sprovođenje izbora strateškog partnera. Predsednica radne grupe je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Zadaci Radne grupe su da sačini javni poziv, da prima, pregleda dostavljenu dokumentaciju i sprovodi postupak vrednovanja ponuda, kao i da sačini predlog ugovora i dostavi Vladi na usvajanje predlog odluke o izboru strateškog partnera.

Takođe, po donošenju odluke Vlade o izboru strateškog partnera, radna grupa  sprovodi pregovore sa izabranim strateškim partnerom u cilju zaključenja ugovora, a po sprovedenim pregovorima sa izabranim strateškim partnerom dostavlja izveštaj Vladi sa predlogom da se ugovor sa izabranim strateškim partnerom zaključi ili da Vlada donese drugu odluku o daljem postupku u zavisnosti od rezultata pregovora.

Vrednovanje ponuda biće izvršeno primenom opštih i posebnih kriterijuma. Detaljan opis opštih i način bodovanja posebnih kriterijuma biće izvršen u podzakonskom aktu i u javnom pozivu, piše u odluci.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.