Srbija

25.11.2022. 11:34

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Srbija i Mađarska regulišu zapošljavanje srodnika diplomata

Foto: Pixabay

Srbija

25.11.2022. 11:34

Članovi porodice pripadnika diplomatskih misija i konzularnih predstavništva Mađarske u Srbiji moći će da se zapošljavaju, odnosno da „obavljaju plaćene poslove“, u našoj zemlji, vidi se iz predloga zakona.

To podrazumeva i da članovi porodica diplomatskog, konzularnog i tehničkog osoblja predstavništva Srbije u Mađarskoj, mogu da obavljaju plaćene poslove u toj zemlji.

Vlada je u skupštinsku proceduru uputila predlog zakona o potvrđivanju „Memoranduma o razumevanju između ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministartsva spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarsкe o zapošljavanju članova porodica diplomatsкog, кonzularnog i tehničкog osoblja“.

„Memorandumom se, na recipročnoj osnovi između dve države, reguliše bavljenje plaćenim delatnostima članova porodica diplomatskog, konzularnog, administrativnog i tehničkog osoblja diplomatskih i konzularnih predstavništava, u skladu sa unutrašnjim propisima zemlje u kojoj se traži zaposlenje“, piše u predlogu.

 

Članovi porodice su:

1. supružnici, vanbračni partneri članova diplomatskih misija ili konzularnih predstavništava, u skladu sa zakonima države prijema,

2. nevenčana deca, članovi porodice starosti do 23 godine, koja čine deo domaćinstva člana diplomatske misije ili konzularnog predstavništva i nevenčanu decu starosti do 26 godina ukoliko pohađaju studije,

3. nevenčana deca, članovi porodice, sa bilo kakvim fizičkim ili mentalnim invaliditetom, koja su deo domaćinstva člana diplomatske misije ili konzularnog predstavništva.

Država prijema zadržava pravo da uskrati dozvolu za zaposlenje u pojedinim oblastima, navodi se u memorandumu.

„Ovlašćenje za bavljenje plaćenom delatnošću u državi prijema, u načelu, važi samo tokom mandata člana diplomatske misije ili konzularnog predstavništva u državi prijema“, piše u predlogu.

U slučaju promene zaposlenja/zanimanja bila bi potrebna nova dozvola.

Bez vize u Srbiju od sada samo nosioci diplomatskih pasoša Burundija

Članovi porodice podležu fiskalnom režimu, režimu socijalnog osiguranja i režimu kontrole razmene države prijema.

Memorandum se zaključuje na neodređeni period, a stupa na snagu na dan obaveštenja Ministarstva spoljnih poslova Srbije Ministarstvu spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske da su završene neophodne procedure predviđene nacionalnim zakonodavstvom Srbije.

U obrazloženju ovog predloga piše da oblast zapošljavanja članova porodica diplomatskog i drugog osoblja diplomatsko – konzularnih predstavništava dve zemlje do sada nije bila pravno regulisana.

„U savremenim uslovima života sve je češća pojava da supružnici odbijaju da napuste svoj posao kako bi pratili u inostranstvo bračnog ili vanbračnog partnera koji je član osoblja diplomatsko-konzularnog predstavništva“, piše.

Osnovni cilj je donošenja ovog zakona je da se omogući normalan porodični život diplomatsko-konzularnih predstavnika i održi porodica na okupu, uz zadovoljenje profesionalnih i ekonomskih preduslova za funkcionisanja tih porodica.

Vezisti u diplomatiji dobijaju beneficirani radni staž

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.