Vesti iz zemlje

03.03.2020. 14:14

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Srbija izgubila punopravno članstvo u ENQA

Foto: Pixabay

Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije (NAT) izgubilo je punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA), za koje će moći ponovo da konkuriše za dve godine, navodi se u saopštenju.

NAT će za sada imati status pridruženog člana te evropske organizacije, a predstavnici domaće organizacije napominje da će se priznavanje diploma visokoškolskih institucija u Srbiji vršiti „na isti način kao i do sada, po kriterijumu ocene planova i programa po kojima su podnosioci zahteva za priznavanje diploma studirali“.

Prethodno nadležno telo, Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK), je u februaru 2018. godine izgubila status punopravnog člana u ENQA, dodeljen joj je „u razmatranju“ (under review) status, uz mogućnost da obnovi članstvo nakon dve godine.

Vlada Srbije je u međuvremenu formirala NAT kao novo telo, a koje je trebalo da otkloni  sve primedbe upućene ranijem KAPK-u.

U pismu koje je predsednik ENQA Kristof Grolimund uputio direktorki NAS Jeleni Kočović navodi se da to domaće telo za visoko obrazovanje jeste napredovalo u nekim oblastima, ali da „sveukupni nivo ispunjavanja Evropskih standarda i smernica za osiguranje kvaliteta (ESG) nije dovoljan za obnavljanje članstva“.

U pismu se navodi i da je na sastanku ENQA koji je održan 20. februara konstatovano da je neophodno da domaće telo sprovodi tematsku analizu svog rada, kako bi se suočili sa „samozadovoljstvom“ svojim radom.

ENQA takođe ukazuje i da NAT ne sprovodi sistematsko prikupljanje podataka i analiza spoljnih saradnika koji vrše procenu kvaliteta rada, a da se najviše podataka spoljnih saradnika obrađuje na neformalnom nivou.

NAT u saopštenju navodi da je najvažnija primedba ENQA borda, „koja je verovatno bila presudna za donošenje ovakve odluke“, to što po važećem Zakonu o visokom obrazovanju Nacionalni savet za visoko obrazovanje može da promeni odluku o akreditaciji koju je doneo NAT. 

„Ocenjeno je da je time ugrožena nezavisnost donošenja akreditacionih odluka od strane NAT i nije ispunjen ESG standard 2.7, koji se odnosi na nezavisnost  agencija. Otklanjanje te primedbe, imajući u vidu da je u pitanju procedura predviđena Zakonom, nije bilo moguće bez promene zakona. Zbog toga je NAT pokrenuo inicijativu za izmenu i dopunu Zakona o visokom obrazovanju u tom delu, što je i dokumentovao članovima recenzentske komisije ENQA prilikom spoljašnje provere u oktobru 2019. godine“, dodaje se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.