FOTO: Pexels

Srbija najbolja na Balkanu po brzini fiksnog interneta

FOTO: Pexels

Srbija je u aprilu imala najbrži fiksni internet od svih država Balkana, sa prosečnom brzinom preuzimanja od 40.61 megabita po sekundi, prema podacima sajta Speedtest.net.

Srbija se našla na 55. mestu od 178 država sveta po brzini fiksnog interneta, a jednu poziciju niže zauzima Kosovo. 

Crna Gora je na 60. mestu, Hrvatska na 65, Albanija 75, Bosna i Hercegovina na 77. mestu, Severna Makedonija na 79, Grčka na 88, dok za Bugarsku ne postoje podaci, prema Speedtest-u.

Prosečna brzina preuzimanja podataka preko fiksnog interneta na svetskom nivou bila je 58,66 megabita po sekundi, a otpremanja 28,99.

PROČITAJTE JOŠ:

Usvojena Digitalna platforma za industriju 4.0

Ne samo informatika, digitalno u svakom predmetu

Situacija je skoro obrnuta po pitanju mobilnog interneta, gde su skoro sve zemlje Balkana bolje kotirane od Srbije, koja se nalazi na 29. mestu na svetu.

Albanija je zauzela veoma visoko 12. mesto, Hrvatska šesnaesto, Crna Gora je na 23, Grčka na 24, a Severna Makedonija na 28. mestu. Za Bugarsku ali i Kosovo ne postoje podaci.

Od Srbije je jedino gora Bosnia i Hercegovina, koja se nalazi na 102. mestu.

Prvih deset država po brzini fiksnog širokopojasnog interneta na svetu su Singapur, Hong Kong, Južna Koreja, Rumunija, Andora, Monako, Mađarska, Švajcarska, SAD i Švedska.

Što se tiče mobilnog interneta, najbolje su rangirane Norveška, Kanada, Južna Koreja, Holandija, Katar, Australija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Šajcarska, Singapur i Malta.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara