Vesti iz zemlje

18.03.2024. 12:29

Autor: Aleksandra Nenadovic

Srbija napredovala u borbi protiv pranja novca putem virtuelne imovine

Bitkoin Foto: PxHere

Poreska uprava naplatila porez za kriptovalute, ilustracija

Srbija je unapredila mere u vezi sa virtuelnom imovinom i pružaocima usluga virtuelne imovine, ocenilo telo Saveta Evrope za borbu protiv pranja novca MONEYVAL u saopštenju. Od 40 preporuka, Srbija je trenutno u potpunosti usklađena sa pet njih, dok 35 preporuka ima ocenu “U velikoj meri usklađeno”.

“Srbija je preduzela pozitivne korake ka poboljšanju svog režima borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma (BPN/BPFT), posebno u pogledu usklađenosti sa Preporukom br. 15 Radne grupe za finansijsku akciju o novim tehnologijama,” objavio je Savet Evrope nakon što je MONEYVAL danas objavio novi izveštaj.

Ta preporuka podrazumeva da države i njene finansijske institucije moraju da (same) identifikuju i procene rizike od pranja novca ili finansiranja terorizma koji mogu nastati razvojem novih (nna primer, digitalnih) proizvoda i novih poslovnih praksi, „uključujući nove mehanizme isporuke i korišćenjem novih ili tehnologija u razvoju“ – kako za nove tako i za postojeće proizvode.

U slučaju finansijskih institucija, takva procena rizika treba da se izvrši pre lansiranja novih proizvoda, poslovne prakse ili upotrebe novih ili tehnologija u razvoju.

One dakle same treba da preduzimaju odgovarajuće mere za upravljanje i ublažavanje potencijalnih rizika.

Srbija je postigla napredak u rešavanju nedostataka tehničke usklađenosti identifikovanih u njenom Izveštaju o međusobnoj evaluaciji za 2016. godinu.

Kao rezultat njenog nivoa usklađenosti sa preporukama FATF-a, Srbija više nije obavezna da izveštava MONEYVAL u okviru 5. runde evaluacije, navodi se u saopštenju iz Saveta Evrope.

Prema ovom izveštaju MONEYVAL navodi se da je Izveštaj o uzajamnoj evaluaciji (MER) Srbije usvojen je u aprilu 2016.

„S obzirom na rezultate MER, Srbija je stavljena u pojačano praćenje. Ovaj izveštaj se ne bavi napretkom Srbije u poboljšanju svoje efikasnosti,“ navodi se u današnjem izveštaju MONEYVAL.

Komitet eksperata za procenu mera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) je nadzorno telo Saveta Evrope kome je poveren zadatak da proceni usklađenost sa osnovnim međunarodnim standardima za suzbijanje pranja novca, finansiranje terorizam i finansiranje proliferacije oružja za masovno uništenje, kao i efikasnost njihove primene.  

MONEYVAL  procenjuje 33 države i teritorije i daje preporuke nacionalnim vlastima u pogledu neophodnih poboljšanja njihovih sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i za suzbijanje finansiranja širenja oružja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.