Vesti iz zemlje

20.01.2023. 10:22

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Srbija se zadužila emitovanjem obveznica od 1,75 milijardi dolara

Pixabay

Srbija je juče emitovala dve evrobveznice u ukupnom iznosu od 1,75 milijardi dolara i tako se zadužila na međunarodnom finansijskom tržištu.

Obveznica je dužnička hartija od vrednosti koja emitenta (u ovom slučaju Srbiju) obavezuje da investitoru isplati pozajmljeni iznos zajedno sa pripadajućom kamatom, u tačno utvrđenom vremenskom periodu.

U četvrtak su izdate evroobveznice ročnosti pet godina i deset godina u ukupnom iznosu od 1,75 milijardi dolara : 750 miliona dolara na pet godina i 1 milijarda dolara na deset godina, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije (NBS).

Evroobveznica ročnosti pet godina emitovana je uz kuponsku stopu od 6,25 odsto, dok je evroobveznica ročnosti deset godina emitovana uz kuponsku stopu od 6,50 odsto.

Kuponska stopa predstavlja ugovorenu kamatnu stopu koja može biti fiksna ili varijabilna.

Srbija je takođe zaključila „hedžing transakcije“, odnosno obaveze po osnovu emisije dolarskih evroobveznica odmah konvertovala u obaveze u evrima.

Nakon te transakcije kamatna stopa na obveznicu ročnosti pet godina emitovanu u  iznosu od 750 miliona dolara iznosi šestomesečni Euribor uvećan za 2,9 odsto.

Kamatna stopa na obveznicu ročnosti deset godina emitovanu u iznosu od milijardu dolara po iznosi šestomesečni Euribor uvećan za 3,1 odsto .

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je Srbija postigla ogroman uspeh, jer su investitori pokazali veliko interesovanje za kupovinu srpskih državnih hartija od vrednosti, te da je tražnja bila čak šest puta veća od ponude.

Država se zadužuje još 42,4 miliona evra zbog restitucije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.