Vesti iz zemlje

30.03.2022. 12:32

European Western Balkans

Autor: Nova Ekonomija

„Srbija sprovela veći deo preporuka za borbu protiv korupcije“

Wikimedia/Mohamedramadanabdalstar

Srbija je sprovela osam od trinaest preporuka na zadovoljavajući način, navodi Grupa država protiv korupcije (GREKO) u novom izveštaju o Srbiji. Opšti nivo usklađenosti sa preporukama tog tela više nije na „globalno nezadovoljavajućem nivou“.

Novim Zakonom o sprečavanju korupcije, koji je nedavno izmenjen kao i relevantnim priručnicima i vodičima za javne funkcionere, poboljšana su pravila o sukobima interesa koja se primenjuju na narodne poslanike, sudije i tužioce. Ta rešenja, prema stavu GREKO, predstavljaju izvesnu osnovu za rešavanje sukoba interesa, prenosi European Western Balkans.

U zaključku izveštaja piše da pet preporuka, koje se tiču transparentnosti zakonodavnog procesa, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, procedure za zapošljavanje i unapređenje javnih tužilaca i njihovih zamenika, ostaje delimično sprovedeno.

Izmene Zakona o sprečavanju korupcije bez javne rasprave

Što se tiče narodnih poslanika, GREKO je saopštio da je Srbija sa većinom preporuka postigla zadovoljavajući nivo usklađenosti.

„Transparentnost zakonodavnog procesa je dodatno poboljšanja, državnih organi pravovremeno objavljuju nacrte zakon na javnim vebsajtovim, izmene predloga zakonodavnih akata se stavljaju na uvid javnosti preko interneta, uspostavljen je efektivniji proces učešća javnosti u preliminarnoj fazi, a Parlament organizuje javna slušanja o važnim zakonima“, navodi se u izveštaju GREKO.

Ocenjeno je i da da je smanjeno korišćenje hitnog postupka ali da „još uvek nisu uvedena jasna pravila kojima bi se striktnije uredila ta praksa“.

U delu koji se tiče sudija i tužilaca, GREKO je naveo da usvajanje ustavnih reformi omogućava sprovođenje većeg broja preporuka tog tela.

„Većina članova Visokog saveta sudstva (VSS), su sada sudije izabrane od strane svojih kolega, a članstvo predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti po službenoj dužnosti je ukinuto. VSS je Ustavom priznat kao nezavistan organ, čime se garantuje nezavisnost sudova i sudija. Preduzete su mere za jačanje transparentnosti njegovih aktivnosti, ali su potrebne i druge mere da bi mu se obezbedila finansijska samostalnosti“, piše GREKO.

Građani ne prijavljuju korupciju jer smatraju da to neće ništa promeniti

Telo Saveta Evrope za borbu protiv korucpije pohvalilo je normativni okvir i metode za unapređenje objektivnosti i transparentnosti postupaka zapošljavanja sudija i tužilaca.

S obzirom na to da je Srbija ispunila nedene preporuke, zaključuje se da opšti nivo usklađenosti nije više „globalno nezadovoljavajući“ što znači da se na Srbiju u budućnosti neće primenjivati Pravilo 32 u odnosu na države članice za koje je utvrđeno da nisu usklađene sa preporukama sadržanim u Izveštaju o evaluaciji.

GREKO je pozvao šefa delegacije Srbije da dostavi dodatne informacije o sprovođenju neispunjenih preporuka do 31. marta naredne godine.

GREKO je telo Saveta Evrope osmišljeno da kroz mehanizam zajedničkih evaluacija unapredi kapacitet država članica za efikasniju borbu protiv korupcije, da se identifikuju nedostaci u nacionalnim zakonodavnim rešenjima i ubrzaju neophodne izmene.

Evaluacija rezultira preporukama državama članicama usmerenim na unapređenje propisa, kao i na institucionalne i praktične reforme.

Nakon toga sledi postupak utvrđivanja usaglašenosti sa ciljem procene mera koje su članice preduzele kako bi preporuke i sprovele.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.