Srbija

10.10.2023. 13:20

Autor: Katarina Baletić

Srbija voz uzima kredit za depoe, država garant

Voz na zeleznickoj stanici Foto: Nova ekonomija

Srbija

10.10.2023. 13:20

Srbija se obavezuje da će vratiit dugove „Srbija voza“ po osnovu kredita od 25 miliona evra, predviđa se u predloženom Zakonu o davanju garancije koji je Vlada usvojila i uputila Skupštini na usvajanje.

„Srbija voz“ je krajem septembra ove godine potpisao ugovor o zajmu od 25 miliona evra sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Uslov da banka odobri kredit bilo je da Srbija da svoju garanciju da će izmiriti obaveze, ukoliko „Srbija voz“ to ne uradi.

Isplata novca iz kredita je u tranšama, a period dopeća do 15 godina, uključujući period počeka do tri godine.

„Srbija voz“ je uzeo kredit za Projekat regionalni depoi Srbija Voz koji se odnosi na modernizaciju depoa za održavanje vozova.

Novac iz kredita će se koristi za finansiranje rekonstrukcije i modernizacije dva regionalna depoa i izgradnju novog (za održavanje voznog parka preduzeća), kao i za nabavku savremene opreme za održavanje i nadzor.

Rekonstrukcijom hala i radionica i nabavkom nove opreme za održavanje, trebalo bi da se smanji vreme zadržavanja vozila u radionicama. Samim tim, raspoložovist vozila će se povećati, što će smanjiti troškove tekućeg održavanja, piše u obrazloženju Zakona o davanju garancija.

Savremena postrojenja za održavanje i popravku vozova planirana su da se postave u kompleksima za održavanje u Somboru i Zemunu.

Planirano je i formiranje višenamenskog depoa na jugu Srbije za potrebe tekućeg održavanja i remonta dizelmotornih garnitura i garnitura za elektrificirane koloseke (Flirt i Kis). Za potrebe ovog depoa potrebno je izgraditi dodatne objekte, koloseke, postrojenja i opremu prema očekivanom obimu rada.

Projekat bi trebalo da bude završen do kraja 2026. godine.

Vlada prepisala vlasništvo nad tri „Sokola“ Srbija Vozu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.