Vesti iz zemlje

12.06.2020. 12:51

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Srbijavode obećale da popišu sve visoke brane do oktobra

Foto: Pixabay

Javno preduzeće Srbijavode obavezalo se da do kraja septembra 2020. godine popiše sve visoke brane u registar visokih vodnih objekata.

Kako se navodi u poslerevizionom izveštaju koji je sačinio državni revizor, uprava ovog javnog preduzeća je u skladu sa kadrovskim kapacitetima formirala Radnu grupu za izradu predloga procedura, za vođenje registra vodnih objekata za zaštitu od štetnog dejstva voda.

Podsećamo, državni revizor je u novembru 2019. uradio izveštaj o reviziji svrsishodnosti Prevencija poplava u Republici Srbiji. 

Revizor je ukazao da nije obezbeđen preduslov za efikasno upravljanje branama, jer javna vodoprivredna preduzeća nisu uspostavila pouzdanu i potpunu evidenciju o njima, odnosno nisu unela dve trećine brana u registar vodnih objekata. 

Otuda je revizor preporučio da javna vodoprivredna preduzeća popišu sve brane.

Prema ocenama revizora, javna vodoprivredna preduzeća dužna su da vode registar vodnih objekata, u koji se unose podaci o branama.

JVP Srbijavode i JVP Vode Vojvodine uneli su podatke za 58 brana, u registar vodnih objekata, od ukupno 173 brane, koliko je revizor identifikovao na teritoriji Srbije. 

Posebno je zabrinjavajuće što JVP Srbijavode nije unelo podatke za 21 visoku branu, koja se nalazi na teritoriji na kojoj ono obavlja vodnu delatnost. Na ovaj način nije ispunjen preduslov za efikasno upravljanje branama, a to je sveobuhvatna, potpuna i pouzdana evidencija o njima“, upozorio je revizor. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.