Srpske video-igrice za godinu dana skinute 350 miliona puta

Foto: iStock

Srpska industrija video-igara u 2020. godini zaradila je 120 miliona evra, a u njoj radi više od 2.100 zaposlenih u 120 timova i kompanija, pokazuju podaci Srpske industrije video-igara (SGA) za 2020. godinu. Od ovog broja, trećinu zaposlenih čine žene, a očekuje se da će ova industrija u tekućoj godini zaposliti još 350 ljudi.

Lane je objavljena 41 nova domaća video-igra, dok je u pripremi još 51. Domaće igrice su skinute ili kupljene ukupno 350 miliona puta, a najčešće su igrane na mobilnim telefonima.

Najviše kompanija, njih 60 odsto, koje se bave proizvodnjom video igara imaju sedište u Beogradu. Zatim sledi Novi Sad gde posluje nešto više od petine firmi, dok se tek 7 odsto njih nalazi u manjim gradovima u Srbiji.

Preko 70 odsto timova je reklo da pandemija nije promenila njihovo poslovanje, 12 odsto njih je reklo da su izgubili izvore finansiranja, dok se isti broj izjasnio da su imali i više mogućnosti.

Kao najveći problemi ove indrustrije označeni su birokratija, manjak sredstava za finansiranje i dvostruko oporezivanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a više od polovine predstavnika industrije video-igara od države očekuje pomoć u vidu poreskih olakšica.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara