Vesti iz zemlje

24.10.2023. 09:52

Be Risk Protected

Autor: Nova ekonomija

Šta utiče na cenu osiguranja domaćinstva?

Foto: Paola Felix Meza

Iznos premije osiguranja domaćinstva zavisi od niza faktora, a najčešće su to vrednost imovine, lokacija (poplave, požari ili klizišta, mogu uticati na cenu osiguranja), tip i starost domaćinstva, sigurnosni uređaji, istorija šteta, izabrani paket pokrića, ali i izbor osiguravajuće kompanije.

Različite osiguravajuće kuće imaju različite tarife, pa se cene mogu razlikovati, objavljeno je u Publikaciji „Nekretnine. Finansiranje. Osiguranje“, koju izdaje Be Risk Protected.

Osiguranjem domaćinstva, objekata i stvari, mogu se preduprediti i umanjiti finansijski izdaci u slučaju ostvarenja sledećih rizika:

  • osnovni imovinski rizici (požar, udar groma, oluja, grad, eksplozija, pad letelice na objekat, manifestacije i demonstracije, udar sopstvenog motornog vozila u osigurani građevinski objekat).
  • dodatni rizici (poplave, izlivanje vode iz vodovodnih i kanalizacionih cevi, zemljotres, provalne krađe i razbojništva, ograda, lom stakla i lom instalacija, osiguranje stvari posebne vrednosti u sefu, prokišnjavanje, pad drveta, izlivanje vode iz akvarijuma, opasnost od težine snega, odrona, snežne lavine, klizanje tla i slično).

Treba naglasiti da svaka osiguravajuća kuća formira sopstvene pakete osiguranja sa odgovarajućom kombinacijom osiguranih pokrića.

Isključenja iz pokrića

Važno je istaći da nije moguće ugovoriti pokriće za opasnosti koje su isključene Zakonom o obligacionim odnosima, kao ni opasnost terorizma.

Takođe, osiguravači veoma često propisuju odredbe kojima se ograničavaju ili isključuju određena pokrića. Najčešće se to odnosi na ratne i političke rizike, rizik nuklearne energije, radioaktivne kontaminacije, hemijskog, biološkog i elektromagnetnog oružja, zatim zagađenja i kontaminacije, sankcije, sajber rizike, piše u toj Publikaciji.

Tržište poslovnog prostora nedovoljno razvijeno

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.