Vesti iz zemlje

10.11.2021. 13:10

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Šta Venecijanska komisija kaže na Zakon o referendumu?

Vlada Srbije usvojila je juče predlog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i uputila ga u skupštinsku proceduru.  Istog dana je i Venecijanska komisija objavila hitno mišljenje o prethodno dostavljenom revidranom Nacrtu...

Wikimedia/Mohamedramadanabdalstar

Vlada Srbije usvojila je juče predlog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i uputila ga u skupštinsku proceduru.  

Istog dana je i Venecijanska komisija objavila hitno mišljenje o prethodno dostavljenom revidranom Nacrtu tog zakona. 

U mišljenju objavljenom juče Komisija je pozdravila inicijativu Srbije za donošenje novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, ali i navela da neka pitanja još ostaju da se reše. 

Komisija izražava žaljenje što je revizija zakona o referendumu počela tek kad je ustavni referendum bio neizbežan.

„Radi stabilnosti izbornog sistema amandmani na osnovne odredbe o referendumu treba da budu primenjeni u periodu koji je kraći od godinu dana samo da u slučaju da se obezbedi usaglašenost sa standardnima evropskog izbornog nasleđa ili primena preporuka međunarodnih organizacija“, piše u mišljenju. 

Šta više, navodi Venecijanska komisija, promene moraju da budu zaista impelementirane u praksi pre održavanja referenduma, dok bi amandmani trebalo da budu usvojeni širokim konsenzusom i uzimajući u obzir javne konsultacije sa svim relevantnim zainteresovanim stranama.

Novi tekst Zakona o referendumu, ali sa starim odredbama

Iako je pozdravila Nacrt zakona o referendumu komisija smatra da neka pitanja još ostaju da se reše. Između ostalog, preporuka je da se ukinu ili značajno smanje naknade za overu potpisa. 

U predlogu zakona koji je sada u skupštinskoj proceduri je naknada za overu potpisa 40 dinara po potpisu (u nacrtu je bilo predloženo 50 dinara). 

Komisija smatra da odredbe o obaveznom referendumu treba da budu još preciznije, da treba razmotriti razumno produženje rokova za podnošenje i odlučivanje po pritužbama i žalbama, kao i da pravila koja se primenjuju u hitnim slučajevima treba da budu detaljnija. 

Novi Zakon o zaštiti od buke: Javni skupovi moraju da se najave 20 dana unapred
Novi zakon o vodama: Uvođenje reda ili „rasprodaja prirodnih resursa“?

To što su definisani različiti tipovi referenduma, proširen rok između raspisivanja referenduma i glasanja, a izbornoj komisiji dato ovlašćenje da proverava pitanje koje se postavlja biračima, ocenjeno je kao pozitivna promena. 

Pozitivno je i to što istraživanje javnog mnjenja više nije uključeno u aktivnosti referendumske kampanje, produžen rok za ulaganje žalbe na 48 sati i što su pravila za prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu manje restriktivna. 

Komisija je pozdravila i produžen rok za objektivno informisanje birača, ali savetuje njegovo dalje produženje. 

Šta se još predlaže novim Zakonom o referendumu?

U Predlogu zakona piše i da je odluka na obavezujućem referendumu doneta ako je za nju glasala većina izašlih građana na teritoriji za koju je referendum raspisan.

Piše i da Skupština po isteku dve godine od dana održavanja referenduma može doneti akt suprotan aktu (odnosno pitanju potvrđenom na referendumu) ili izmenama i dopunama tog akta menjati suštinu potvrđenog akta odnosno pitanja, uz obavezu sprovođenja savetodavnog referenduma o tom pitanju.

Ako su građani na referendumu doneli odluku protiv potvrđivanja akta odnosno pitanja koje je bilo predmet izjašnjavanja, o tom aktu, odnosno pitanju. ne može se ponovo odlučivati na referendumu u roku kraćem od godinu dana od dana održavanja referenduma, piše u Predlogu. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.