Vesti iz zemlje

15.06.2021. 10:55

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Stambeno-poslovni kompleks umesto nekadašnje fabrike u Bloku 64

Na teritoriji Opštine Novi Beograd na mestu nekadašnje Fabrike metaloprerađivačke industrije odlivaka i modela u planu je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa površine 63.454 metara kvadratnih.Urbanističkim projektom koj...

Foto: Pixabay

Na teritoriji Opštine Novi Beograd na mestu nekadašnje Fabrike metaloprerađivačke industrije odlivaka i modela u planu je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa površine preko 63.400 metara kvadratnih.

Urbanističkim projektom koji je objavljen na sajtu Grada Beograda planira se uređenje građevinske parcele i gradnja stambeno-poslovnog objekta sa svim pratećim površinama i sadržajima, kolskim i pešačkim prilazima, saobraćajnim i manipulativnim površinama interventnih vozila, pešačkim površinama, zelenim površinama i pratećom mrežom infrastrukture.

U planu je izgradnja 321 stana i 33 lokala. Parkiranje će biti rešeno u dva podzemna nivoa, a projektovano je ukupno 794 parking mesta.

Kako se navodi u projektu, planirano je da 70 odsto slobodnih površina bude pod vegetacijom u direktnom kontaktu sa tlom bez podzemnih objekata i podzemnih etaža, dok ostalih maksimalno 30 odsto može biti pod stazama, platoima, dečijim igralištima i otvorenim terenima. 

Stambeno-poslovni kompleks sastojaće se od četiri objekta sa šest lamela koji će se graditi u četiri faze. Projektovana su i tri nivoa podruma. 

Sa višeporodičnim stanovanjem su kompatibilni komercijalni sadržaji iz oblasti trgovine, administracije i uslužnih delatnosti koje ne ugrožavaju životnu sredinu i ne stvaraju buku.

Lokacija se nalazi na teritoriji Opštine Novi Beograd, na mestu nekadašnje Fabrike metaloprerađivačke industrije odlivaka i modela, u bloku između ulice Tošin bunar, preostalog dela industrijskog kompleksa FOB, kompleksa fabrike IMT i poslovnog kompleksa „Airport city“. 

Osnovni cilj izrade Urbanističkog projekta, kako se navodi, je prenamena obuhvata područja, od industrijskog u višeporodično stanovanje. Navodi se da se pomenuti prostor trenutno „neadekvatno i neracionalno koristi“. 

Na samoj parceli postoji više objekata bivše Fabrike metaloprerađivačke industrije odlivaka i modela.

Investitor je kompanija „Primo immobiliare“, a nosilac Urbanističkog projekta Arhigram. 

Projekat je na javnom uvidu od 15. do 23. juna 2021. godine od 9 do 17 u zgradi Gradske uprave Beograda. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.