Vesti iz zemlje

11.09.2020. 13:48

Cord

Autor: Nova Ekonomija

Stručnjaci savetuju: Prioritet nove Vlade Srbije treba da budu investicije u zanemarene oblasti

Zdravstvo, obrazovanje i ekologija samo su neke od oblasti u koje nova Vlada treba da ulaže u uslovima kada bude rešavala ekonomske posledice pandemije koronavirusa, prenosi časopis Cord.“Kada obuzda pandemiju Vladu čeka rebalans ...

Foto: Pixabay

Zdravstvo, obrazovanje i ekologija samo su neke od oblasti u koje nova Vlada treba da ulaže u uslovima kada bude rešavala ekonomske posledice pandemije koronavirusa, prenosi časopis Cord savete uglednih ekonomista i stručnjaka.

“Kada obuzda pandemiju Vladu čeka rebalans budžeta, povećanje javnih investicija, posebno u zanemarenim oblastima zdravstvu, obrazovanju i zaštiti životne sredine, uspostavljanje vladavine zakona i suzbijanje korupcije”, kaže u svom tekstu za magazin Cord Danko Brčerević iz Fiskanog saveta Srbije. 

Prema njegovim rečima, zadatak Vlade biće i da smanji fiskalni deficit u 2021. godini, sa sadašnjih sedam do osam odsto na oko dva procenta bruto domaćeg proizvoda.

“Iskustvo iz krize koja je vladala 2009. godine, takođe nas podseća koliko je važno da se fiskalni deficit reši odmah nakon krize”.

Brčerević podseća i da su troškovi servisiranja javnog duga Srbije koji je 60 odsto našeg BDP-a, znatno veći od troškova javnog duga Francuske koji je 100 odsto njenog BDP-a.

„MOJA PRVA PLATA“ NE ULAZI U SRŽ PROBLEMA SA KOJIMA SE SUOČAVAJU MLADI

Redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Aleksandar Baucal, objašnjava da nova Vlada treba da se na pravi način pozabavi inovacijama u obrazovanju.

“Kratkoročno, trenutna kriza zahteva kombinaciju učenja na daljinu i učenja u školi. To podrazumeva redukovanje postojećih programa na delove koji imaju najveći obrazovni potencijal. Važna je podrška školama i nastavnicima sa ciljem da pronađu rešenje za učenje koje će biti dobra kombinacija ta dva modela, u skladu sa datim uslovima”.

Baucal smatra i da digitalizacija obrazovanja nije dala željene rezultate, što je najbolje pokazala kriza koju je izazvala pandemija: 

“Ona (digitalizacija) se svela na nabavku opreme, njeno neodgovarajuće korišćenje i uvođenje novog predmeta, jednostavno nije prošla vremenski test”.

“Dalja digitalizacija, ona koja se tiče pojedinaca i ogleda se kroz drugačiji oblik usluga i komunikacija i ona koja se odnosi na kompanije, u vidu efiksanijih oblika poslovanja, podrazumeva značajan proces transformacije. On zahteva neprekidno obrazovanje i velike početne investicije da bi u budućnosti dao rezultate”, piše za Cord asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u novom Sadu, Jasna Atanasijević.

ZAPOŠLJAVANJE MLADIH

“Kroz program “Moja prva plata” će se zapošljavati mladi ljudi koji su završili srednju školu i fakultet. Deo njihiove plate finansiraće država, a mogu da počnu da rade od novembra. To je dobar način da se o zapošljavanju mladih preventivno razmišlja, u slučaju da oni budu prvi na udaru otpuštanja kada nastupi kriza”, kaže profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, Jelena Žarković.

“Pred novom Vladom su teški zadaci nastavka finansijske podrške i očuvanja radnih mesta sa ograničenim budžetskim fondovima, bez mnogo prostora za novo zaduživanje”, objašnjava profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Jurij Bajec.

Prema njegovim rečima, prioriteti su brz i održiv ekonomski rast u skladu sa uslovima spoljne i unutrašnje makroekonomske stabilnosti i nastavak ključnih tržišnih reformi.

KOJE EKONOMSKE MERE SE MOGU OČEKIVATI OD VLADE SRBIJE

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.