Srbija

11.02.2020. 16:34

Cenzolovka

Autor: Nova Ekonomija

Studio B, BK i Kopernikus odbijeni za nacionalnu frekvenciju

FOTO: Pexels

Srbija

11.02.2020. 16:34

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) odbacio je prijave Studija B, TV BK i Kopernikusa za nacionalnu frekvenciju jer su u elaboratima kopirali sopstvene postojeće programske šeme, bez ikakvog unapređenja sadržaja, piše portal Cenzolovka.

Nijedan od podnosilaca prijave nije uverio REM da će na osnovu ponuđenog medijskog sadržaja emitovati kvalitetan i raznovrstan program, navodi ovaj portal.

Konkurs za nacionalnu frekvenciju raspisan je 2018. godine, budući da je jedna nacionalna frekvencija ostala upražnjena nakon gašenja TV Avala 2014. godine.

Na konkursu su stigle četiri prijave – Studija B, televizije BK, LTR i Kopernikusa. LTR, iza koga stoji nemačka medijska kuća RTL, nedugo potom je odustao od daljeg učešća.

Savet REM-a doneo je 28. novembra prošle godine Rešenje o odbijanju preostala tri prijavljena emitera, piše Cenzolovka.

Članovi Saveta REM-a utvrdili su da podnosioci prijava nisu uspeli da ispune prvi kriterijum – emitovanje kvalitetnog i raznovrsnog programa.

U slučaju Televizije Studio B, za Savet REM-a problematična je bila programska šema, jer se odnosila isključivo na zadovoljenje potrebe gledalaca na teritoriji grada Beograda, što nije u skladu sa javnim konkursom koji se odnosi na celu Srbiju.

Priloženi programski elaborat BK se u najvećoj meri oslanjao na program nekadašnje BK televizije, koja je emitovala program do 2006. godine, zbog čega je Savet odlučio da takav sadržaj ne može da ispuni svrhu raspisivanja konkursa.

Kada je reč o programskom elaboratu Kopernikusa, Savet je odlučio da je on bespredmetan, jer se poziva na nevažeći Zakon o radio-difuziji i njegove odredbe kojima se propisuju obavezne kvote srpskog jezika i sopstvene produkcije.

Iako u konkursu REM-a stoji da će odluka biti doneta najkasnije za 60 dana od objavljivanja liste podnosilaca prijava, na nju se čekalo godinu i po dana.

PROČITAJTE JOŠ:

Vino, bodež, gusle: Šta su funkcioneri Srbije dobijali na poklon

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.