Studio B, BK i Kopernikus odbijeni za nacionalnu frekvenciju

FOTO: Pexels

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) odbacio je prijave Studija B, TV BK i Kopernikusa za nacionalnu frekvenciju jer su u elaboratima kopirali sopstvene postojeće programske šeme, bez ikakvog unapređenja sadržaja, piše portal Cenzolovka.

Nijedan od podnosilaca prijave nije uverio REM da će na osnovu ponuđenog medijskog sadržaja emitovati kvalitetan i raznovrstan program, navodi ovaj portal.

Konkurs za nacionalnu frekvenciju raspisan je 2018. godine, budući da je jedna nacionalna frekvencija ostala upražnjena nakon gašenja TV Avala 2014. godine.

Na konkursu su stigle četiri prijave – Studija B, televizije BK, LTR i Kopernikusa. LTR, iza koga stoji nemačka medijska kuća RTL, nedugo potom je odustao od daljeg učešća.

Savet REM-a doneo je 28. novembra prošle godine Rešenje o odbijanju preostala tri prijavljena emitera, piše Cenzolovka.

Članovi Saveta REM-a utvrdili su da podnosioci prijava nisu uspeli da ispune prvi kriterijum – emitovanje kvalitetnog i raznovrsnog programa.

U slučaju Televizije Studio B, za Savet REM-a problematična je bila programska šema, jer se odnosila isključivo na zadovoljenje potrebe gledalaca na teritoriji grada Beograda, što nije u skladu sa javnim konkursom koji se odnosi na celu Srbiju.

Priloženi programski elaborat BK se u najvećoj meri oslanjao na program nekadašnje BK televizije, koja je emitovala program do 2006. godine, zbog čega je Savet odlučio da takav sadržaj ne može da ispuni svrhu raspisivanja konkursa.

Kada je reč o programskom elaboratu Kopernikusa, Savet je odlučio da je on bespredmetan, jer se poziva na nevažeći Zakon o radio-difuziji i njegove odredbe kojima se propisuju obavezne kvote srpskog jezika i sopstvene produkcije.

Iako u konkursu REM-a stoji da će odluka biti doneta najkasnije za 60 dana od objavljivanja liste podnosilaca prijava, na nju se čekalo godinu i po dana.

PROČITAJTE JOŠ:

Vino, bodež, gusle: Šta su funkcioneri Srbije dobijali na poklon

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Nale

    Zato PINK i HEPI emituju "kvalitetan i raznovrstan" program, a u stopu ih prati O2 i PRVA. Oni su zaslužili nacionalnu frekfenciju očajnim programom. Tv KOPERNIKUS je uvreda za oči i uši. Naš mili RTS reprizira do besvesti, znamo sve o demonstracijama u Francuskoj, ali demonstraacije ispred sopstvenih vrata kriju.... mada se sve zna i bez njih, pa šta će nam onda oni?

  • bole

    Studio B i nije to za šta se predstavlja. To je glasilo vladajuće stranke i zbog toga treba da izgubi licencu, ne samo zato što nije ispunio tamo neke uslove. Sa zadovoljstvom očekujem ovu odluku sa željom da se sprovede u što karćem roku.