Srbija

10.03.2022. 14:20

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Subvencija od 10,7 miliona evra za firmu koja otvara pogon na lokaciji Geoksa

A firma Geoks je iz Srbije otišla nakon što su joj "istekle" milionske subvencije......

Чигот/Wikimedia

Srbija

10.03.2022. 14:20

Ministarstvo privrede dodelilo je 10,7 miliona evra državne pomoći kompaniji „Teklas Automotive“ iz Vladičinog Hana, za projekat otvaranja novog proizvodnog pogona u Vranju. Novi pogon će biti otvoren na lokaciji nekadašnjeg Geoksa (Geox) koji je na leto zatvorio fabriku obuće u tom gradu. 

Komisija za kontrolu državne pomoći objavila je rešenje u kojem se utvrđuje da je državna pomoć usklađena sa pravilima za dodelu državne pomoći. 

U tom rešenju piše da se subvencija dodeljuje za  „projekat ulaganja u novi proizvodni pogon sistema za cirkulaciju tečnosti za automobilsku industriju“.

U biznis planu Teklasa se objašnjava da kompanija već ispunjava proizvodne kapacitete na sadašnjoj lokaciji u Vladičinom Hanu, pa traži novu brownfield investiciju blizu trenutne lokacije, što znači niže logističke interkompanijske troškove, navodi se u rešenju. 

Dalje se obrazlaže da je bivša fabrika Geox-a u Vranju, sa raspoloživim kadrovima i postojećom infrastrukturom pogodna lokacija za ulaganje, i da zaposleni na lokaciji imaju iskustvo u proizvodnji i očekivane veštine.

Od ukupno 18 hektara zemljišta koje firma kupuje, pod objektima je deset hektara, a postojeći objekti i ostala površina slobodnog zemljišta na ovoj lokaciji su dovoljni za plan proširenja Teklas kompanije, navodi se.  

Takođe, za ulazno, odnosno izlazno logističko poslovanje, se planira nova investicija u potpuno robotizovano skladište na greenfield-u Geox-a.

Brownfield ulaganje podrazumeva ulaganje u već postojeće preduzeće, dok se pod Greenfield ulaganjem podrazumeva otvaranje novog preduzeća. 

Nazivi Brownfield i Greenfield se mogu protumačiti kao braon zemlja, odnosno zemlja na kojoj već nešto postoji i zelena zemlja, odnosno zemlja na kojoj će tek nešto nastati.

U Nacrtu ugovora (između Ministarstva privrede i kompanije Teklas Аutomotive) koji je dostavljen Komisiji piše da će sprovođenjem projekta biti zaposleno najmanje 500 novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2028. godine, računajući od dana podnošenja prijave.

U istom roku će biti izvršeno i ulaganje u materijalna i nematerijalna sredstva firme u vrednosti od najmanje 22 miliona evra. 

Teklas se obavezuje i da, nakon ispunjenja obaveze zaposlenja, svakom novozaposlenom redovno isplaćuje osnovnu zaradu koja je za najmanje 20 odsto veća od minimalne zarade. 

Vrednost troškova zarada za novozaposlena lica povezana sa ulaganjem u dvogodišnjem periodu nakon dostizanja pune zaposlenosti predviđene investicionim projektom iznosiće najmanje 6,31 miliona evra. 

Teklas u pogonu u Vladičinom Hanu zapošljava 1.093 radnika, od čega je 675 lica bilo zaposleno na neodređeno vreme, a 418 lica na određeno vreme. 

Firma je u obavezi da ne smanjuje ukupan broj zaposlenih ispod 1.631, od čega najmanje 1.175 lica zaposlenih na neodređeno vreme, u periodu od pet godina od završetka investicionog projekta. 

Teklas Automotive je Razvojnoj agenciji Srbije u avgustu predao prijavu za dodelu sredstava podsticaja, a Savet za ekonomski razvoj je u decembru doneo odluku kojom se odobrava 10.775.000 evra pomoći. 

Teklas Automotive iz Vladičinog Hana je u vlasništvu privrednog društva „Teklas Кaucuk San. Ve Tic. A.S.“ iz Turske. U Vladičinom Hanu je osnovan 9. septembra 2015. godine.

Kompanija se bavi proizvodnjom ostalih delova i dodatne opreme za motorna vozila.

Teklas grupacija poseduje pogone za proizvodnju u Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, Кini, Meksiku i SAD. Glavna tržišta firme su uglavnom zemlje Evropske unije, navodi se u rešenju Komisije. 

Subvencija će Teklasu biti isplaćena u sedam tranši, prva u 2022. godini u iznosu od 6,5 miliona evra, a zadnja 2028, godine u iznosu od 532,8 hiljada evra. 

Geox na leto zatvorio fabriku 

Kompanija Geoks (Geox) je na leto 2021, posle pet godina rada, zatvorila fabriku obuće u Vranju. Bez posla je tada ostalo 1.200 ljudi. 

Fabriku u Vranju otvorila je u zimu 2015. godine u prisustvu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. 

Firmi Technic Development iz Vranja,  koja je deo Geox grupe, država je pokrila 68,95 odsto ukupnih ulaganja, što je bilo suprotno tada važećim propisima. 

Zbog toga je Komisija u novembru naložila Ministarstvu privrede da bez odlaganja preuzme mere prema Technic Development kako bi firma vratila „višak“ subvencija, odnosno 414 miliona dinara sa uračunatom zateznom kamatom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.