Vesti iz zemlje

07.02.2022. 13:59

Capital.ba

Autor: Nova Ekonomija

Sve više oružja se kreće kroz BiH

Sve više oružja i vojne opreme se kreće kroz Bosnu u Hercegovni, a postoje određeni problemi u praćenju tog transporta, piše Capital.ba. Podaci Ministarstva bezbednosti pokazuju da je tokom prošle godine podneto i iz...

Pixabay

Sve više oružja i vojne opreme se kreće kroz Bosnu u Hercegovni, a postoje određeni problemi u praćenju tog transporta, piše Capital.ba.

Podaci Ministarstva bezbednosti pokazuju da je tokom prošle godine podneto i izdato čak 757 rešenja kojim se odobrava kretanje oružja i vojne opreme.

Od navedenog broja, na izvoz se odnosilo 501 rešenje, a na uvoz 256, što je povećanje u odnosu na godinu ranije.

„Ukoliko se analiziraju navedeni podaci, evidentan je trend rasta izdatih odobrenja i to za 22,69 odsto u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu“, naveli su u Ministarstvu.

Ekonomist: Srbija se nakupovala oružja i to se ne dopada komšijama

Lani je zahteve za kretanje oružja i vojne opreme podnelo 36 firmi.

Najviše podnetih zahteva za izdavanje odobrenja u 2021. godini odnosi se na kompanije UNIS „GINEX“ Goražde, „IGMAN“ Konjic, „POBJEDA TECHNOLOGY“ Goražde i „KM TRADE“ Visoko.

Pored odobrenja za kretanje oružja zbog uvoza i izvoza, tokom prošle godine izdato je i 369 saglasnosti za rešenja kojim se odobrava kretanje između entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH, a za čije su sprovođenje nadležni entiteti, kantoni i Distrikt.

„Evidentan je trend rasta i izdatih prethodnih saglasnosti od 11,78 odsto za 2021. godinu u odnosu na godinu ranije“, dodaju u Ministarstvu.

Što se tiče praćenja kretanja oružja i vojne opreme, ministar bezbednosti donosi godišnji redovni Plan nadzora i kontrole.

„Redovni nadzor i kontrola se vrše u sedištu firme o čemu se obavštava odgovorno lice u pravnom licu. Vrlo često se vrše i vanredni nadzori bez najave na ruti kretanja robe. Tokom 2021. godine izvršeno je 12 vanrednih nadzora o kontroli kretanja oružja i vojne opreme“, ističu u Ministarstvu.

O svemu se u Ministarstvu vodi pisana i elektronska evidencija, međutim priznaju da u vezi s tim ima problema.

„U elektronsku evidenciju su povezane sve nadležne policijske agencije. Obzirom da pomenuta elektronska baza podataka nije dala odgovarajuće rezultate, nadležne institucije su radile na unapređenju informatičkih sistema predviđenih propisima iz ove oblasti“, navode u Ministarstvu.

Izvoz oružja iz Srbije pao za 16% tokom 2019. godine

UNDP je obezbedilo sredstva za razvoj nove elektronske evidencije.

„Ta evidencija bi pomogla službenicima pri obradi zahteva za odobrenje kretanja oružja i vojne opreme i automatski stvarala bazu podataka koja bi u svakom momentu mogla odgovoriti na zahteve odgovornih lica, tako da je i raspisan tender za ponude izrade ovakvog softvera i procedura je u toku“, dodali su u Ministarstvu.

Dodaju da se unos podataka u pisanu evidenciju vrši se na dnevnoj osnovi, a o ćemu se dostavljaju redovni sedmični izveštaji EUFOR-u.

Prema dostupnim podacima, BiH je za deset meseci 2021. godine izvezla oružja i municije u iznosu od 181 milion KM, što je za 35 odsto više nego u istom periodu 2020. Najviše je izvezeno u SAD, Egipat i Češku. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.