Vesti iz zemlje

23.08.2013. 10:13

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Tabaković: Inflacija pada, ali nam je potreban MMF

Guvernerka NBS kaže da će inflacija biti pod kontrolom, da su devizne rezerve 10,7 milijardi evra, ali i da je nužan aranžman sa MMF-om.
Jorgovanka Tabaković kaže i da kandidat za ministra finansija Lazar Krstić ima sve predispozicije da bude dobar čuvar državne kase.
„Inflacija je na silaznoj putanji, njena prosečna mesečna stopa je na nivou od 0,2 odsto i, kao što smo najvili, ona će do oktobra biti vraćena u ciljane okvire od četiri odsto plus-minus 1,5 odsto. Avgustovsko poskupljenje struje nije nešto na šta nismo računali u našim projekcijama“, istakla je Tabakovićeva u intervjuu za današnje „Novostima“. 
Utisak je i da su učesnici na finansijskom tržištu prepoznali volju vlade da rekonstrukcijom unapredi trenutni ambijent u Srbiji i da zaokruži stvaranja stabilnog okruženja za poslovanje i ulaganje, kazala je Tabakovićeva. 
Ona je naglasila da joj je zaista drago što se Krstić sa 29 godina vratio u Srbiju i prihvatio veliki izazov. 
„Nakon našeg prvog susreta stekla sam utisak da je maksimalno posvećen znanju i učenju i da ima sve predispozicije da, uz podršku koju ima, bude dobar čuvar državne kase. A, tu kasu treba puniti realnim i stalnim prihodima, a ne pretežno zaduživanjem. To što ima 29 godina je prednost. To je dovoljno godina da čovek stekne čvrstinu i odlučnost da donosi hrabre i promišljene odluke“, smatra ona. 
Tabakovićeva je naglasila da su devizne rezerve 10,7 milijardi evra, što je mnogo više od onoga što se smatra potrebnim, ali isto tako je tačno da nam je neophodan aranžman s MMFom, ne zbog novca, već zbog toga što je zemlji potreban dobar savetnik i kontrolor, čije će mišljenje o nama kao državi u kojoj vlada i NBS dobro rade, deliti i druge medjunarodne institucije. 
“ A, od ocena tih medjunarodnih institucija zavise i odluke investitora koji će ulagati u svoje poslove u Srbiji“, podsetila je ona. 
Tabakovićeva je istakla da je dovoljno dugoročna stabilnost cilj kome moraju biti prilagodjena sva naša nastojanja. S obzirom na ranjivost ekonomije i njenu potrebu za strukturnim promenama, kretanje deviznog kursa je izuzetno važno, jer treba da doprinese ekonomskoj stabilnosti. I to je jedna od stvari zbog kojih je važan aranžman s MMF-om, kazala je ona. 
„Devizno tržište jeste stabilno, ali nam je značajna njihova tehnička i savetodavna pomoć u sprovodjenju strukturnih reformi koje su preduslov i garancija da imamo stabilnu valutu, nisku inflaciju i održiv ekonomski rast.Takodje, jedan od mojih prioriteta i najvećih izazova u narednom periodu biće obezbedjivanje uvida u sve elemente monetarne mase, odnosno deviznih sredstava koja mogu da utiču na vrednost kursa, a preko toga i na vrednost inflacije“, rekla je guvernerka NBS. 
Na pitanje da li je dobro što će u vladi biti razdvojeni resori privrede i finansija, ona je odgovorila da je za nju svaka odluka 
vlade koja će doprineti što bržem ostvarenju našeg zajedničkog cilja – boljeg života gradjana Srbije, dobra odluka, a dobra i produktivna saradnja s vladom bila je i ostaje izuzetno važna. 
Upitanja šta konkretno znači najava da ćete staviti pod nadzor sve tokove deviza za koje kažete da nisu ni na sivom, ni na crnom tržištu i o kolikim sumama je reč, ona je odgovorila da se radi o sumama dovoljno velikim da, ukoliko nisu sistemski kontrolisane, mogu ozbiljno uticati na stabilnost kursa i deviznog tržišta uopšte. 
„Mislim da su svi svesni tendencije da vremena, u kojima je pojedinačni interes bio iznad opšteg ili bolje reći na račun opšteg, ostanu iza nas. Od najvećeg je značaja da se vratimo idejama korisnosti, stabilnosti i realnog rasta. Ne može lažno bankarstvo da zameni bankarstvo koje mora da se zasniva na stvarnim izvorima stabilnosti i stvaranja kapitala. Mnogi su smetnuli s uma da krediti postoje zbog praktičnih potreba gradjana. Najveći 
broj banaka uvažava tu činjenicu, ali ima i onih kojima je kreditiranje privrede i gradjana dosadan i mukotrpan posao“, kazala je Tabakovićeva. 
Ona je naglasila da je važno da je dinar stabilan. 
„Stabilne javne finansije su krov stabilnog sistema koji je temelj. Ali, dok ne stvorimo stabilan temelj, zasnovan na proizvodnji i na stvarnim troškovima proizvodnje, ali i održivim socijalnim i ekološkim troškovima, moramo ozbiljno i sa merljivim rezultatima da radimo na fiskalnoj konsolidaciji“, poručila je Tabakovićeva u intervjuu „Večernjih novosti“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.