Taksistima za nova kola subvencija od 8.000 evra

Pixabay

Vlada Srbije predvidela je subvenciju od 8.000 evra za nabavku putničkih vozila za obnovu voznog parka taksi prevoza. 

Kako piše u Uredbi o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza, pravo nabavke novih putničkih vozila imaju taksi prevoznici koji obavljaju delatnost taksi prevoza kao javnog prevoza na dan ili pre dana 4. januara 2019. godine. 

Subvencionisana nabavka se sprovodi isplatom iznosa od 8.000 evra u dinarskoj protivvrednosti na ime: učešća za namenski kredit za kupovinu novog putničkog vozila, učešća za finansijski lizing za nabavku novog putničkog vozila ili plaćanja dela kupoprodajne cene novog putničkog vozila. 

Da bi koristio subvenciju, taksi prevoznik je dužan da pre isplate subvencije isplati iznos u visini od najmanje 15 odsto kupoprodajne cene novog putničkog vozila davaocu finansijskog lizinga na ime dela učešća za odobrenje ugovora o finansijskom lizingu putničkog vozila, odnosno iznos u istoj visini banci na ime dela učešća za odobrenje namenskog kredita za kupovinu putničkog vozila, piše u Uredbi. 

Ako taksi prevoznik kupuje novo putničko vozilo sopstvenim sredstvima, subvencija se isplaćuje nakon što taksi prevoznik dostavi dokaz da je u celosti isplatio dobavljaču deo kupoprodajne cene koji se ne finansira iz sredstava za odobravanje subvencija, odnosno dokaz o isplati dobavljaču iznosa u visini od najmanje 15 odsto kupoprodajne cene novog putničkog vozila.

Taksi prevozniku koji kupuje novo putničko vozilo zaključenjem ugovora o finansijskom lizingu, odnosno zaključenjem ugovora o namenskom kreditu, subvencija se isplaćuje nakon zaključenja ugovora o finansijskom lizingu, odnosno zaključenja ugovora o namenskom kreditu.

Država taksistima namenila po 8.000 evra za nove automobile

U Uredbi piše i da je taksi prevoznik dužan da putničkim vozilom koje se subvencioniše obavlja taksi prevoz u roku od najmanje tri godine od dana registracije.

Takođe, Uredba propisuje i da se vozila koja se nabavljaju uz pomoć ove subvencije ne mogu se otuđiti u roku od tri godine od dana registracije. 

Novo putničko vozilo čija se nabavka subvencioniše mora imati vrednost ne manju od 13.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. 

Subvencija se odobrava za nova putnička vozila koja imaju potpuno električni, hibridni ili pogon na komprimovani prirodni gas, ili zadovoljavaju najmanje euro 6 standard u pogledu emisije izduvnih gasova.

Uredba se primenjuje od 1. januara do 31. decembra 2022. godine. 

Beogradski taksisti su 2019. godine održali protest koji je trajao 11 radnih dana.

Nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem iste godine najavljeno je da će taksisti dobiti subvencije države za nabavku novih vozila, kao i da će subvencije moći da se koriste u naredne tri godine. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.