Srbija

04.07.2024. 14:21

Autor: Aleksandra Nenadović

Treća lokacija za kineski Minth: U fabriku baterija u Inđiji ulaže 870 miliona evra

Kineska kompanija već ima pogone u Loznici, a planira jedan u Šapcu i Inđiji

Foto: Minth Group

Srbija

04.07.2024. 14:21

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i privrednog društva Minth Holdings Limited, u cilju uspostavljanja novog proizvodnog pogona u Inđiji, saopštila je Vlada. Kompanija Minth iz Kine već posluje u Loznici, a nedavno je i predala dokumentaciju za zajam od Međunarodne finansijske korporacije (IFC) da bi proširila postojeće kapacitete i uspostavila nove u Loznici.  

„Ovaj investicioni projekat obuhvata uspostavljanje novih pogona različitih namena: za automobilsku i industrije povezane sa automobilskom, za proizvodnju vozila i bicikala na električni pogon, za proizvodnju fotonaponskih delova i građevinskih materijala, kao i u cilju formiranja lanca dobavljača u određenim delatnostima. Planiran je u toku desetogodišnjeg investicionog perioda nivo investicije od 870 miliona evra i da zaposlenje dobije 2.220 radnika“, saopšteno je iz Vlade.

Širenje poslovanja

Ranije u junu, Nova Ekonomija je pisala o Minth kompaniji koja je kod IFC čeka na odobrenje projekta za proširenje svojih kapaciteta u Loznici i Šapcu, a čime se praktično zaokružuje priča sa srpskim litijumom.

„Predložena investicija IFC-a je korporativni zajam od 200 miliona evra Minth Group Limited, Kina za finansiranje njihovog programa proširenja u Srbiji i Poljskoj od 598 miliona evra, prvenstveno za EV kućište baterije. Očekuje se da će dva proširena programa biti operativna do 2025. godine“, stoji na IFC internet strani.

Prema opisu , projekat sadrži proširenje postojećih pogona Minth za proizvodnju kućišta za baterije, u okviru postojeće proizvodnje u Loznici i sa proširenjem proizvodnje u Šapcu za podršku izgradnji tri proizvodne linije. Oba objekta su u okviru postojećih kompleksa podružnica Minth-a.

Minth Group je svetski proizvođač auto delova, sa uspostavljenim proizvodnim kapacitetima u inostranstvu sa preko 70 proizvodnih pogona koji rade kao samostalna pravna lica u Kini, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Meksiku, Poljskoj, Srbiji, Tajlandu, Ujedinjenom Kraljevstvu i Ujedinjenom Kraljevstvu Države.

Ekologija

IFC se u objavljenim dokumentima bavio i procenom uticaja na životnu okolinu, te objavio da sve predloženo od strane kompanije Minth je u skladu sa zahtevima međunarodnih standarda.

„Tamo gde je potrebno, korektivne mere namenjene da se ovi nedostaci poprave u razumnom vremenskom periodu, sumirane su u paragrafima i (ako je primenljivo) u dogovorenom ekološkom i socijalnom akcionom planu. Kroz implementaciju ovih mera, očekuje se da će projekat biti dizajniran i funkcionisaće u skladu sa ciljevima Standarda učinka,“ stoji u IFC dokumentaciji.

U vezi projekta, Minth Group je uspostavio nekoliko politika na nivou grupe koje se fokusiraju na aspekte zaštite životne sredine, socijalnog i radnog zdravlja i bezbednosti i usklađenost sa nacionalnim propisima i u velikoj meri su u skladu sa IFC-ovim standardom učinka. Kako piše u predloženom projektu, politike su obavezujuće za njene podružnice, uključujući MAE Srbija i Minth Poland i mogu se naći na sledećem linku.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.