Srbija

20.09.2022. 10:07

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Tri miliona evra samo jednoj firmi za podzemne kontejnere u Beogradu

Za dve godine nabavljeno 800 podzemnih kontejenera

Podzemni kontejneri Eco Signal za reciklažu, Beograd Foto: Nova ekonomija

Podzemni kontejner za reciklažu

Srbija

20.09.2022. 10:07

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća“ je tokom prethodne dve godine kupilo više od 800 podzemnih kontejnera u tri odvojena tendera. Ukupna vrednost ovih nabavki bila je oko oko 360 miliona dinara, što je više od tri miliona evra.

Preduzeće je sve kontejnere nabavilo od iste firme – Eco signal, vidi se iz podataka objavljenih na Portalu javnih nabavki.

Kupovina 225 kontejnera, po tenderu koji je raspisan krajem prošle godine, nije bila u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, saopštila je Državna revizorska institucija (DRI) u svom izveštaju.

Kako je pojašnjeno, preduzeće je nabavljalo tri tipa kontejnera, a nabavku nije podelilo u partije niti je obrazložilo zašto je sve tipove nabavljalo u okviru iste partije.

Deljenje različitih vrsti kontejnera u više partija omogućilo bi da se za svaki tip kontejnera prijavi drugi ponuđač. Objedinjavanjem partija, na tender je mogao da se prijavi samo ponuđač koji ima sve tipove kontejnera u ponudi.

Okvirni sporazum je zaključen sa jednim dobavljačem Eco signal, Beograd na vrednost od oko 100 miliona dinara bez PDV-a.

„Izveštaj o postupku javne nabavke podzemnih kontejnera ne sadrži obrazloženje razloga zbog kojih predmet javne nabavke nije podeljen u partije iako je procenjena vrednost javne nabavke veća od iznosa evropskih pragova i nabavljaju se tri različite dimenzije istog tipa podzemnih kontejnera“, piše u izveštaju DRI.

Zakon, naime, propisuje da ukoliko je procenjena vrednost javne nabavke jednaka ili veće od iznosa evropskih pragova, naručilac mora da razmotri prikladnost oblikovanja predmeta javne nabavke u više partija.

„Ukoliko naručilac konstatuje da nije prikladno oblikovati predmet javne nabavke u više partija, u u izveštaju o postupku javne nabavke navodi
razloge iz kojih predmet javne nabavke nije oblikovan u više partija“, piše DRI.

„Čistoća“ u nekoliko postupaka javnih nabavki tokom 2020. i 2021. godine nije ispoštovala odredbe Zakona (o javnim nabavkama), o čemu je već pisala Nova ekonomija.

Nabavke podzemnih kontejnera

„Čistoća“ je i ranije 2021. godine kupila 300 podzemnih kontejnera (vrednost okvirnog sporazuma bila je 121,5 miliona dinara).

Još podzemnih kontejnera (300 komada) Čistoća je kupila na proleće ove godine. Istoj firmi dodeljen je još jedan sporazum, ovaj put vredan 140 miliona dinara.

Eco signal postavlja kontejnere i u Novom Sadu

Eco signal je bio redovan dobavljač podzemnih kontejnera i za Javno komunalno preduzeće „Čistoća“ iz Novog Sada.

U martu ove godine Eco signal je od novosadskog javnog preduzeća dobio posao da isporuči 72 podzemna kontejnera i ugovor vredan 49,9 miliona dinara.

„Čistoća“ Novi Sad je od Eco signala odlučila da kupila i rezervne delove za podzemne kontejnere, pa je u februaru tom preduzeću dodelila ugovor vredan 30 miliona dinara bez PDV-a.

I krajem febuara 2021. godine, novosadsko preduzeće je ugovor za nabavku 43 podzemna kontejnera dodelilo Eco signalu, vidi se iz tadašnje nabavke.

U istom periodu (februar 2021. godine) je firmi iz Beograda dodeljen i ugovor vredan 19,9 miliona dinara (bez PDV-a) za „rezerve delove za podzemne kontejenere“.

Eco signal, firma iz Beograda, u 2021. godini je ostvarila poslovne prihode u iznosu od 257,7 miliona dinara.

 

Gde su postavljeni podzemni kontejneri

Gradska uprava Beograda odgovorila je Novoj ekonomiji da u glavnom gradu još uvek nije postavljeno svih 800 podzemnih kontejnera.

U odgovoru se navodi:

– 300 komada podzemnih kontejnera nabavljenih u 2021. godini, postavljeni su na teritoriji sledećih gradskih opština: Stari grad ( 3 komada), Vračar ( 5 komada), Zvezdara (45 komada), Palilula ( 8 komada), Novi Beograd ( 152 komada), Voždovac ( 20 komada), Zemun (18 komada), Rakovica (49 komada).

– 225 komada podzemnih kontejnera nabavljenih početkom 2022. godine, postavljeni su na teritoriji sledećih gradskih opština: Vračar (42 komada), Zvezdara (74 komada), Novi Beograd (49 komada), Stari grad (25 komada), Palilula ( 6 komada), Voždovac ( 13 komada), Savski venac (3 komada) Rakovica (3 komada ) i Čukarica ( 6 komada), Zemun (4 komada).

"Preostalih 300 komada podzemnih kontejnera koji su nabavljeni sredinom 2022. godine, do sada je postavljeno GO Stari grad (26 komada), Palilula (13 komada) i Vračar (32 komada) i planirana je ugradnja na lokacijama GO Zemun, Novi Beograd, GO Čukarica i GO Rakovica", navodi se u odgovoru Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

U planu još kontejnera

JKP Gradska čistoća je planom potreba za 2023. godinu planirala nabavku 200 komada podzemnih kontejnera, kažu iz Grada Beograda za Novu ekonomiju.

Dodaju da će nabavka podzemnih kontejnera u narednom periodu isključivo zavisiti od raspoloživih finansijskih sredstava, koja će se definisati Budžetom grada Beograda za 2023, 2024. i 2025. godinu.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.