Srbija

19.12.2022. 16:59

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

U bloku 67a u planu crkva i stambeno-poslovne zgrade

Blok između Jurija Gagarina, Uroša Martinovića i Bulevara Crvene armije.

Pixabay

Srbija

19.12.2022. 16:59

Na Novom Beograd u bloku 67a u planu je izgradnja stambeno poslovnog kompleksa i crkve, vidi se iz Urbanističkog projekta za koji je oglašena javna prezentacija.

„Specifičnost ovog projekta proizilazi iz samog projektnog zadatka kojim je prema međusobnom sporazumu kompanije ‘Alta holding’ (koja je investitor) i Srpske pravoslavne crkve uslovljena izgradnja verskog objekta uz ulicu Uroša Martinovića“, piše u projektu.

Javna prezentacija projekta održaće se od 22. do 29. decembra, piše na sajtu grada.

Lokacija na kojoj će se graditi stambeni, poslovni i objekat crkve je blok između ulica Jurija Gagarina, Uroša Martinovića i Bulevara crvene armije.

Investitor izgradnje je firma Alta holding, sestra kompanije „ABL Solvent“ koja je prošle godine postala vlasnik 35 hektara građevinskog zemlјišta IMT-a na Novom Beogradu, o čemu je pisala Nova ekonomija.

Alta holding je investitor i ranije planirane zgradnje stambeno-poslovne kule do 100 metara i pored nje poslovnog objekta do 32 metra visine umesto Alta banke na uglu bulevara bulevara Zorana Đinđića i umetnosti, u bloku 32, pisala je Politika.

Vešte manipulacije, po zakonu

Crkva i zgrade u bloku 67a

Planirani stambeno-poslovni kompleks u bloku 67a imaće osam lamela (zgrada), od kojih će dve biti poslovne, a ostale stambenе, sa lokalima u prizemlju.

Gradnja je planirana uz ulice Jurija Gagarina, Uroša Martinovića i Bulevara crvene armije (tako da se formira ugaoni objekat u formi slova „Л“).

U zavisnosti pozcije na kojoj budu građene, zgrade će imati od 6 do 12 spratova.

Planirana je i jedna garaža na tri podzemna nivoa, sa 802 mesta.

Foto: Printskrin/Urbanistički projekat 

Vrski objekat, Blagoveštenska crkva, je planiran uz ulicu Uroša Martinovića i imaće prizemlje, visoko prizemlje, galariju i dva sprata.

U projektu se objašnjava da verski objekat predstavlja „specifičnu kategoriju javnih sadržaja, koji pored ispunjenja duhovnoh potreba stanovništva, treba da predstavlja mesto kulturno – obrazovnih i drugih masovnijih okupljanja“.

S obzirom da crkva zahteva posebno uređenje slobodnih površina oko nje, koje mogu da prihvate različite manifestacije i dešavanja, rešenjem je definisano da se stambene i poslovne zgrade budu po obodu kompleksa ove tri ulice.

Urbanistički projekat je izradila firma ZAP.

Foto: Printskrin/Urbanistički projekat/ZAP

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.