Vesti iz zemlje

08.09.2022. 11:13

Autor: Olivera Bojić

U RGZ se trguje uticajem, sindikati pišu premijerki

Foto: Paola Felix Meza

Tri sindikata RGZ uputila su otvoreno pismo predsednici Vlade Ani Brnabić povodom saopštenja RGZ da se korupcija najvećim delom dešava van katastra, u kome su ocenili da je korupcija koja u RGZ-u postoji kao i u većini drugih državnih institucija u Srbiji problem koji se mora rešavati na sveobuhvatan i sistematičan način.

Prenosimo otvoreno pismo Jedinstvene organizacije sindikata, Sindikata Nezavisnost, Sindikata zaposlenih RGZ-a i ASNS:

Poštovana predsednice Vlade, obraćamo Vam se povodom najnovijih saopštenja u kojima se najavljuje završni udarac korupciji kao i zahtev za odobrenjem povećanja broja radnih mesta u RGZ-u. Na prvi pogled ova dva pitanja mogu da imaju svoj logički sled ali je u stvarnosti situacija nešto drugačija.

Tri sindikata RGZ su uvereni da ste o nekim aspektima poslovanja RGZ-a pogrešno informisani od strane onih koji rukovode Zavodom. U tom smislu nije izvesno ni da bi veći broj zaposlenih u potpunosti rešio ova pitanja. Korupcija koja u RGZ-u postoji kao i u većini drugih državnih institucija u Srbiji je problem koji se mora rešavati na sveobuhvatan i sistematičan način.

Bilo kakvi pojedinačni koraci mogu samo koruptivne tokove da preusmere sa jednih na druge kriminalizovane kanale. U centru svake koruptivne radnje se nalazi pojedinac koji je spreman da zarad lične koristi omogući drugom nekakvu korist. U RGZ-u se nažalost trguje uticajem, a on se u najvećem delu odnosi na skraćivanje rokova za rešavanje podnetih zahteva i drugih upravnih predmeta.

Te mogućnosti bi bile značajno umanjene da je u RGZ-u efikasnost u rešavanju predmeta na višem nivou. Odluke direktora Draškovića i rukovodstva su u najvećem delu doprinele nagomilavanju nerešenih predmeta i posebno onih koji se odnose na drugi stepen. Prema informacijama koje se mogu čuti na ulici najveća cena se ogleda upravo kod predmeta koji su vezani za rešavanje žalbi na drugom stepenu.

Drugi stepen je u rukama uskog kruga rukovodilaca u kome glavnu reč imaju direktor RGZ-a i njegovi najbliži saradnici. Sasvim normalno se nameće zaključak da koruptivne elemente treba tražiti među onima koji donose odluke o dinamici rešavanja i tokovima predmeta.

Drugi koruptivni element se može tražiti u krajnje besmislenom postupku rotacije rukovodilaca u većim službama za katastar. Nama u sindikatima je krajnje sumnjivo što se pojedini rukovodioci rotiraju baš u skladu sa aktuelnim dešavanjima u oblasti investiranja i nečijih potreba na području tih katastara.

Ništa manje zabrinjavajuće nije ni stanje u oblasti upravljanja ljudskim resursima. Ova oblast je u poslednjih nekoliko godina u RGZ-u doživela najveći pad. Novoformirano odeljenje za ljudske resurse je umesto poboljšanja dovelo do najgrubljih kršenja ljudskih i prava iz radnog odnosa.

Pravo na sindikalno delovanje je ograničeno i posebno se koristi za diskriminaciju zaposlenih koji su članovi sindikata, koji nisu po volji direktora RGZ-a. Način zapošljavanja i sprovođenja konkursa je tema za nadležne inspekcijske i revizorske službe.

Gospođo Brnabić, da bi se korupcija svela na najmanju meru neophodno je otkloniti sve uzroke i generatore koruptivnih radnji. Rukovodstvo RGZ-a koje je od 150.000 nerešenih zahteva iz 2016. godine svojom nestručnošću i nekompetentnošću dovelo do blizu 800.000 predmeta u 2020. godini (sada preko pola miliona) je osnovni uzročnik korupcije u RGZ-u.

Donošenje odluke o prioritetnom rešavanju predmeta koji su podneti preko e-šaltera je dovelo do toga da se broj nerešenih predmeta konstantno uvećava. Pogrešna organizacija posla koja je dovela do ukidanja službi za katastar i izvršilačkih radnih mesta u unutrašnjosti za račun otvaranja administrativnih i rukovodećih mesta u sedištu RGZ-a u Beogradu u velikoj meri utiče na efikasnost rada zavoda.

Prijem novih kadrova društvenotehničke struke bez iskustva u radu katastra, umesto geodeta i pravnika, takođe, utiče na efikasnost rada a posredno i na koruptivne radnje. Stotine službenika koji su poslednjih godina premešteni na rad u udaljene službe katastra nepokretnosti a zbog njihove sindikalne pripadnosti i podrške sindikatima, takođe, bitno utiče na efikasnost, a o troškovima nepotrebnih putovanja ne treba trošiti reči. Milioni se bacaju bez potrebe.

Sistem javnih nabavki kao i sve napred navedeno se odvija pod velom apsolutne tajnosti. Nijedno pitanje koje su sindikati postavili nije dobilo konkretan i precizan odgovor što, takođe, stvara utisak da se uzrok korupcija krije u vrhu RGZ a ne po kafanama i posrednicima koji su samo posledica lošeg stanja i upravljanja u RGZ-u.

Sindikati su uvereni da će onog trenutka kada se uklone sa odgovornih pozicija neodgovorni funkcioneri predvođeni direktorom Borkom Draškovićem, koruptivni lanac prekinutu a efekti i efikasnost sprovedenih reformi biti značajno unapređeni. To je i Vama sigurno jasno kao i mnogim korisnicima usluga RGZ-a, piše u otovrenom pismu.

Naime, RGZ je ove sedmice saopštio da je pokrenuo antikoruptivnu akciju i da je analizom strukture lanaca korupcije, zaključeno da se najveći deo koruptivnih aktivnosti dešava van katastra, u povezanim sistemima i kafanama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.