Vesti iz zemlje

22.07.2022. 11:36

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

U rudarstvu natprosečan iznos subvencija po izvršenom času rada

Pixabay

Subvencije su na nivou Srbije u 2020. godini umanjile troškove rada u proseku za 30 dinara po izvršenom času rada. Natprosečan iznos subvencija po izvršenom času rada zabeležen je u sektoru rudarstva, 100 dinara.

Republički zavod za statistiku objavio je istraživanje o strukturi troškova rada koje poslodaci imaju na osnovu angažovanja radne snage. Troškove rada čine svi troškovi za zaposlene koje plaća poslodavac umanjeni za iznos subvencija. Ukupni troškovi rada umanjuju se za 3,7 odsto koliko iznose subvencije, piše u istraživanju RZS-a. 

Subvencije podrazumevaju sve vrste subvencija od države ili drugih preduzeća, društava ili organizacija iz zemlje ili inostranstva sa svrhom subvencionisanja dela troškova rada ili celokupnih troškova rada.

Natprosečan iznos subvencija po izvršenom času rada zabeležen je u rudarstvu (100 dinara), kao i u sektorima saobraćaj i skladištenje i stručne, naučne, inovacione i tehničke aktivnosti (51 dinar). 

Resavica prošle godine dobila duplo više subvencija

Sa druge strane, u sektorima finansijske delatnosti i delatnost osiguranja, državna uprava i obavezno socijalnoosiguranje i obrazovanje iznos subvencija manji je od 5 dinara po izvršenom času rada. 

U poslovnim subjektima koji imaju od 10 do 49 zaposlenih učešće subvencija iznosi 7,9 odsto, dok u ostalim kategorijama poslovnih subjekata taj procenat nije veći od 4,5 odsto.

U odnosu na 2016. godinu iznos subvencija po izvršenom času je više nego udvostručen.  

Vlada Srbije daje subvencije za zapošljavanje Rusa sa platom od 1.800 evra

Kako navodi RZS,  Istraživanje o troškovima rada se sprovodi svake četvrte godine, a obračunski period je prethodna poslovna godina.

Osnovni izvor za prikupljanje podataka su knjigovodstvene dokumentacije poslovnih subjekata o isplaćenim zaradama i ostalim troškovima rada, kao i evidencije kadrovskih službi o zaposlenima i o časovima rada. 

„Jedinice posmatranja su svi aktivni poslovni subjekti (pravna lica i preduzetnici) na teritoriji Srbije, koji u referentnoj godini, u proseku, imaju 10 i više zaposlenih. Izveštajne jedinice izabrane su metodom slučajnog uzorka“, piše u analizi.

Istraživanjem o troškovima rada obuhvaćeni su svi zaposleni u uzorkom izabranim poslovnim subjektima, koji imaju zasnovan radni odnos na neodređeno ili određeno radno vreme, kao i lica koja rade po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima bez obzira na to da li rade puno ili kraće od punog radnog vremena, a primili su zaradu. 

Radnicima iz Bangladeša, Vijetnama i Gvatemale biće olakšan dolazak u Srbiju

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.