Vesti iz zemlje

15.01.2024. 09:06

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

U slučaju smrti, penzija se porodici isplaćuje do kraja meseca

Ilustracija Paola Felix Meza

Broj penzionera korisnika PIO Fonda 2023.

Prema izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju,  od 1. januara ove godine član 109. propisuje da u slučaju smrti korisnika prava, iznosi penzije i novčane naknade pripadaju do poslednjeg dana u mesecu u kojem je korisnik umro, saopštio je PIO fond.

Izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, stupile su na snagu 15. septembra 2023. godine.

Fond PIO će za korisnike prava koji su preminuli počev od 1. januara 2024. godine, od banaka i poverilaca tražiti povraćaj iznosa penzija i novčanih naknada koji korisniku ne pripadaju nakon poslednjeg dana u mesecu u kojem je preminuo, saopštio je Fond.

U skladu sa navedenim izmenama, banka je obavezna da iznose penzija, odnosno novčane naknade koji su isplaćeni nakon poslednjeg dana u mesecu u kojem je korisnik preminuo, vrati Fondu na njegov zahtev i ne može iz tih iznosa namirivati svoja potraživanja koja eventualno ima prema korisniku prava. Isto važi i za poverioce kome su uplaćena sredstva nakon poslednjeg dana u mesecu u kojem je korisnik preminuo, po osnovu realizacije obustave od penzije.

U skladu sa ovom izmenom, menja se i član 111 Zakona, u smislu da se porodična penzija ostvarena po smrti korisnika penzije, isplaćuje najranije od prvog dana narednog meseca po isteku meseca u kome je nastupila smrt korisnika.

To znači da će se, u slučaju smrti korisnika penzije, počev od 1. januara 2024. godine, pravo na porodičnu penziju utvrditi i isplaćivati najranije od prvog dana narednog meseca po isteku meseca u kome je nastupila smrt korisnika, pod uslovom da korisnik porodične penzije nije u tom periodu u osiguranju. Primera radi, ako je smrt nastupila 15. marta 2024. godine, pravo na porodičnu penziju pripada najranije od 1. aprila 2024. godine.

Navedenim izmena Zakona rešiće se problem naplate više isplaćenih iznosa penzije nakon smrti korisnika prava, a porodice preminulog korisnika neće biti oštećene.

Кada se pravo na porodičnu penziju utvrđuje po smrti osiguranika, pravo na porodičnu penziju se ostvaruje i isplaćuje od narednog dana u odnosu na dan smrti, pod uslovom da je zahtev podnet u roku od šest meseci od dana ispunjenja uslova propisanih za sticanje prava. Ukoliko je zahtev podnet po isteku tog roka, a podnosilac zahteva u tom periodu nije bio u osiguranju, pravo na porodičnu penziju pripada najduže za šest meseci unazad u odnosu na dan podnošenja zahteva.

Ako porodičnu penziju koriste dva ili više članova porodice, pa nekom od njih prestane pravo na penziju i dalje će se, shodno Zakonu, ostalim članovima koji imaju pravo na porodičnu penziju ponovo određivati visina penzije, koja pripada od prvog narednog dana u odnosu na dan kada je korisniku prestalo pravo na penziju.

Primera radi, ako je smrt člana porodice – osiguranika, nastupila 15. marta 2024. godine, novi iznos porodične penzije pripada od 16. marta 2024. godine, saopštio je Fond.

PIO: Osnovice za samodoprinose poskupele 14,6 odsto

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Resenje o porodicnoj penziji je doneto i isporuceno mesec dana nakon smrti osiguranika , u oktobru mesecu i penzija nije isplacena , i kako naterati pio fond da mora da isplati osiguranika ? Nije u pitanju greska nego prevara osiguranika , i to u zalosti za gubitkom , ali posto branite pio fond od obicnog naroda , ne polazem u vas nadu i bog neka vam je u pomoci kada narod bude krivio medije za sve ovo , posto planiraju da medije ostave na nemilost rulji , posto im ne trebaju novinari u buducnosti koju stvaraju,zato su pravi novinari postali jutjuberi , zato sto vam pakuju batine posto se vise niko u novinarstvu, ne bavi novinarstvom , nego ste svi zajedno politicari ahah pa nisu curuviju ubili sto je bio novinar nego zato sto je bio politicar i zato sto nikom nije zao takvog lika, niko nije ni fasciniran ni inspirisan njegovim radom, pa niko ga se ni secao ne bi da ga ne spominju novinari , kad ce biti razjasnjeno ubistvo , pa nikad i ako budu nekoga odabrali ne postoji nacin da dokazu , znaci i ako rasvetle ubistvo taj pocinioc bice neko osudjen bez dokaza , a penzije necete dobiti posto ste bezvredni

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.