Vesti iz zemlje

05.02.2024. 13:52

Autor: Katarina Pantelić

Ujedi lutalica gradsku kasu koštali preko 180.000 evra

Visina odštete zavisi od težine zadobijenih povreda.

Pexels

Tužbu protiv Grada Beograda zbog ujeda pasa i mačaka, lane su podnela 683 građana, za petinu više nego godinu dana ranije. Naknade u ovim sporovima su i gradsku kasu koštali više nego lane, ukupno 21,4 miliona dinara (oko 182.000 evra).

Od ukupnog broja pritužbi, 497 zahteva je bilo opravdano, naveli je za Večernje novosti Sekretarijat za komunalno-stambene poslove.

Po osnovu ugovora o vansudskim poravnanjima, za naknadu nanesene nematerijalne i materijalne štete iz gradske kase je isplaćeno 21.397.000 dinara.

Visina odštete zavisi od težine zadobijenihh povreda. Prosečni iznos koji je isplaćen bio je 36.000 dinara, najniži 15.000, a najveći 80.000 dinara.

Prethodnih godina bilo je zloupotreba, pa su pojedinci podnosili tužbe za koje nisu imali osnova.

I lane je bilo takvih pokušaja, a kako navode nadležni, dokazane zloupotrebe su se odnosile na podnošenje zahteva za naknadu štete za povrede koje su nanesene od pasa koji imaju vlasnika, za šta Grad nema nikakvu odgovornost.

„Osnovni kriterijum za podnošenje zahteva za naknadu štete od povreda nanesenih ujedom pasa je adekvatna medicinska dokumentacija iz koje se može zaključiti da se radi o povredama koje odgovaraju ujednim ranama pasa“, naveli su iz Sekretarijata.

Takođe su i značajni anamnestički podaci, navedeni u medicinskoj dokumentaciji. Međutim, to je područje gde su zloupotrebe vrlo moguće i praktično nedokazive.

Kako se vidi iz dokumenta Privremenog organa grada Beograda o davanju saglasnosti za zaključenje ugovora o vansudskom poravnanju, u periodu od jula do sredine septembra, najviše napada pasa lutalica desilo se u prigradskim naseljima, ali je bilo slučajeva i na Savskom keju, u glavnoj ulici u Zemunu, kao i na opštini Voždovac.

Najveća isplaćena nadoknada, od 80.000 dinara, određena je za napad pasa na teritoriji opštine Obrenovac.

Povređena žena je u tom slučaju zadobila ujede u predelu stomaka, šake i podlaktice.

Za lakšu povredu skočnog zgloba isplaćena je najmanja nadoknada od 15.000 dinara.

Većina ostalih Beograđana, koji su zadobili povrede od ujeda pasa koji nemaju vlasnika, uspela je da od Grada naplati između 25.000 i 40.000 dinara.

Građani koje su napali nevlasnički psi mogu zahtev da podnesu Sekretarijatu za komunalne stambene poslove, kao i na adresu Gradskog pravobranilaštva.

Komisija se sastaje jednom nedeljno i radi veoma efikasno, te u jednom danu odlučuje i po 40 zahteva. Bez obzira na veliki broj podnetih zahteva, komisija brže odluči o njima u odnosu na pokrenute parnice pred sudom.

Takođe, nema troškova prilikom podnošenja zahteva i oštećeni svoje pravo brže ostvaruju nego da podnesu tužbu nadležnom sudu. Sudski postupak iziskuje troškove veštačenja, sudskih taksa i često troškove advokata.

Iz budžeta 150 miliona za „vaučerizaciju“ lečenja retkih bolesti

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.