Umesto privrednicima, 450 miliona dato MUP-u za uniforme i "penale"

Foto: Wikimedia - Srđan Popović

Ukupno 450 miliona dinara (oko 3,8 miliona evra) iz budžetske rezerve dodeljeno je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) za nabavku uniformi i za izvršenje naloga prinudne naplate po osnovu izvršenih sudskih presuda, piše u rešenju Vlade Srbije.

Novac je prvobitno bio namenjen za subvencije privatnim preduzećima radi ublažavanja posledica pandemije, ali je iz budžeta Ministarstva privrede preusmeren u sredstva tekuće budžetske rezerve odakle je raspoređen MUP-u.

ZA FABRIKU VAKCINA MILIJARDU DINARA IZ BUDŽETSKE REZERVE

Kako piše u rešenju, 250 miliona dinara namenjeno je za stavku "materijal", što se najverovatnije odnosi na uniforme, dok je 200 miliona dinara predviđeno za novčane kazne i penale po rešenju sudova.

Za "materijal" je u budžetu MUP-a već bilo opredeljeno blizu 2,5 milijardi dinara, a za kazne i penale oko 1,05 milijardi dinara.

Upravo državna izdvajanja za kazne, penale i srodne naknade predstavljaju rastući rizik za javne finansije, zaključak je Fiskalnog saveta iz juna ove godine.

"U periodu od 2009. do danas Republika Srbija je na ime kazni i penala isplatila već preko 120 milijardi dinara, tj. preko milijardu evra", piše u mišljenju Fiskalnog saveta.

ZA PROPUSTE DRŽAVE 200 MILIONA EVRA IZ BUDŽETA

Isplate po ovom osnovu su na kraju 2010. iznosile svega četiri milijarde dinara, a taj iznos je vremenom narastao na premko 20 milijardi dinara u 2020. i postoji opasnost da bi ovakav trend mogao da se nastavi u budućnosti, dodaje se.

Podsetimo, iz dela budžeta Ministarstva privrede koji je namenjen za podršku privrednicima kao pomoć usled pandemije već je finansirana izgradnja i opremanje kovid bolnica u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu, kao i izgradnja fabrike vakcina i pristupnih saobraćajnica.

Svaka dodela novca određena je rešenjima Vlade Srbije tako što je novac najpre prebacivan u budžetsku rezervu, a zatim raspodeljen za određeni projekat. Na ovaj način, zaobilazi se procedura izmene Zakona o budžetu, koja podrazumeva i skupštinsku raspravu, kao i prethodno javno objavljivanje predloga.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Zoran

    Pametno uradjeno,subvencije strancima su budalaština bačena para. Bolje dati policiji da ne idu iscepani...

  • Srđan

    MUP današnji je pretorijanska garda predsednika i vlasti, a na tome se ne može štedeti.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.