Vesti iz zemlje

06.04.2022. 10:47

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Umetnici dobili Dvorišnu galeriju u Subotici

Foto: Centar za kulturu i savremenu umetnost

Udruženje „Klara i Rosa“ otvorilo je Dvorišnu galeriju, prvu galeriju pod vedrim nebom u Subotici, gde umetnici mogu da organizuju izložbe. Pored ovoga iz udruženja najavljuju nove radionice, koncerte, umetnike i tako nastavljaju da bude kulturu ovog dela Vojvodine.

Prema rečima jedne od inicijatorki, Gordani Vukov Ciganjik, udruženje „Klara i Rosa“ želi da kulturom menja društvo nabolje i pokrene građane u tom gradu, sve što u udruženju rade je poprilično novo za Suboticu, a treba uložiti dodatan napor u razvoj publike.

Centar za savremenu kulturu i umetnost, koji je osnovalo deset umetničkih udruženja iz Subotice među kojima je i „Klara i Rosa“, je na svom sajtu otvorio i onlajn prodavnicu gde svi koji žele mogu pronaći fotografije, skulpture, slike i crteže umetnica i umetnika iz Subotice.

Cilj im je promocija savremene umetnosti, pružanje podrške lokalnim stvaraocima i kulturnim radnicima, kao i stvaranje prostora slobode izražavanja, istraživanja, povezivanja i razmene.

„To je isto svojevrsni proizvod koji može biti i turistički i gde nameravamo da se spojimo sa turističkim sektorom, jer je to u stvari prezentacija radova subotičkih umetnica i umetnika i mogućnost da neko kome se to dopada to i kupi i to je jedan od kanala samoodrživosti“, ističe Vukov Ciganjik.

Ona dodaje da kulturu u Subotici žele da probude, a publiku da privuku na raznim poljima, trenutno pripremaju leksikon – almanah na čijim stranicama će se naći umetnici generacije od 1970. do 2000. godine. 

U aprilu u Subotici gostuje i indijska umetnica Tinu Verghis koja će održati jedan neobični performans. Naime, ona gaji pirinač u Indiji, a performans će biti povezan sa organskom hranom. 

„Ona će kuvati i razgovarati sa onima koji dođu i povezati čitavu tu priču o zdravom životu, ishrani sa lokalnim kontekstom, a ona nam dolazi 19. aprila“, objašnjava Vukov Ciganjik.

„Čini mi se da je naš rad prepoznat u regionu, više u zemlji u Beogradu, Nišu, nego u samoj lokalnoj zajednici gde radimo“, kaže Vukov Ciganjik.

Projekat „Tvoje mesto u Srbiji“ za udruženje „Klara i Rosa“ značio je, kažu, dosta u proteklih par godina. Kroz čitav program su stekle saradnike i partnere i nekoga od koga mogu da uče i ko im je podrška na njihovom putu.

Sevdah Baby: Umetnici nisu idioti

Uz pomoć projekta uspeli su da pokrenu radio „Plac“ i sadržaje koji se kontinuirano prave, fokus grupe sa građanima, mladima i kulturnim radnicima, kao i otvaranje Dvorišne galerije. Takođe, kroz podršku su uspeli da obuče veći broj ljudi koji su zainteresovanih za radio i kreiranje radio sadržaja.

Iz ovog Centra ističu da su na početku i da ima prostora za razvoj, te će svoj kanal komunikacije, nastaviti da razvijaju i nadaju se da će svi to vremenom i prepoznati. U dugoročnom planu udruženja „Klara i Rosa“ je rad na osnivanju nezavisnog kulturnog centra koji će pomoći kulturnim radnicima, ali i umetnicima u ovom gradu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.