Vesti iz zemlje

16.06.2021. 13:38

UNICEF

Autor: Nova Ekonomija

UNICEF: Dečjoj klinici u Nišu obezbeđen aparat za neonatalogiju

Klinika za dečije interne bolesti u Nišu dobila je aparat za terapijsku hipotermiju koji je nabavljen u okviru kampanje organizacije Unicefa "Tako mali da bi u srce stali". Cilj kampanje je opremanje neonatalnih bolnica u Srbiji, a aparat je ...

Foto: Unicef

Klinika za dečije interne bolesti u Nišu dobila je aparat za terapijsku hipotermiju koji je nabavljen u okviru kampanje organizacije UNICEF-a „Tako mali da bi u srce stali“. Cilj kampanje je opremanje neonatalnih bolnica u Srbiji, a aparat je obezbeđen zahvaljujući donaciji porodične kompanije „Petite Geneve Petrović“.

Aparat je namenjen sprečavanju oštećenja mozga kod novorođenčadi koja su pre, tokom ili odmah nakon porođaja doživela neki oblik moždane patnje zbog nedostatka kiseonika. Donacija je vredna je pet miliona dinara, a obezbeđena su i dva reanimaciona stola koji će narednih dana stići u Centar za neonatologiju u Kragujevcu.

„Sva oprema koju smo dobili od UNICEF-a u poslednjih mesec dana namenjena je za spašavanje života, lečenje i zbrinjavanje dece iz celog regiona Južne i Jugoistočne Srbije“, kaže pomoćnik direktora UKC Niš za internističke delatnosti, Radivoj Kocić.

U Srbiji se svake godine rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih 7 beba zahteva neki vid urgentne podrške, a prevremeno rođenje je odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi.

„Izazovno vreme u kome živimo nametnulo je dodatne teškoće prevremeno rođenim bebama i njihovim roditeljima, kojima smo želeli da pomognemo da lakše prebrode prve dane“, kaže Petar Petrović, predstavnik kompanije Petite Geneve Petrović.

UNICEF je od 2017. godine definisao niz mera kojima su podržane jedinice za intenzivnu neonatalnu negu u osam zdravstvenih ustanova, u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu.

EU i UNICEF pokreću regionalni projekat za ublažavanje uticaja pandemije

„Pored aparata za terapijhsku hipotermiju, mi smo od UNICEFa dobili i 4 inkubatora, a prošle godine i 1 neonatalni respirator“, kaže upravnik Klinike za dečije interne bolesti UKC Niš, Emilija Golubović.

UNICEF je od 2017. uložio ukupno 48,18 miliona dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji.

„Nastavljamo sa nabavkom neophodne opreme i pružanjem sistemske podrške jedinicama za intenzivnu neonatalnu negu kako bismo dodatno smanjili smrtnost prevremeno rođenih beba“, izjavila je Jelena Kovačević iz organizacije UNICEFa u Srbiji.

Više od pet hiljada ljudi i skoro 300 preduzeća, odazvalo se tokom kampanje UNICEFa od novembra 2020. Prikupljeno je više od 13 miliona dinara, nabavljeno sedam inkubatora, četiri su dostavljena Nišu, dva Kragujevcu i jedan Novom Sadu. Još jedan aparat za terapijsku hipotermiju novorođenčadi dobio je Institut za neonatalogiju u Beogradu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.