Srbija

15.03.2022. 14:59

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Unija poslodavaca predlaže da se reguliše rad od kuće

Unija poslodavaca Srbije zatražila je da se usvoji kvalitetan okvir za nove oblike rada koji su postali deo prakse, kao što je rad od kuće i rad na daljinu. Kako se ocenjuje, mnogi aspekti rada od kuće trenutno nisu neregulisani, pa od toga...

Foto: Pixabay

Srbija

15.03.2022. 14:59

Unija poslodavaca Srbije zatražila je da se usvoji okvir za nove oblike rada koji su postali deo prakse, kao što je rad od kuće i rad na daljinu. Poslodavci ocenjuju da mnogi aspekti rada od kuće trenutno nisu regulisani, a da zbog toga štetu trpe i vlasnici firmi i zaposleni.

Jedna od najupečatljivijih promena usled pandemije bio je mnogo čest rad od kuće, zbog zdravstvenih rizika i propisanih mera zaštite i takva pojava jasno je pokazala probleme i rizike, ali i potencijal da se situacija okrene u pravcu pozitivnih promena, ocenjuje se u saopštenju.

„Unija poslodavaca Srbije smatra da je neophodno pažljivo analizirati prednosti i mane rada van prostorija poslodavca kako bi se osigurali konkurentnost privrede i poboljšali uslovi rada za zaposlene“, piše u saopštenju.

Rad od kuće se više dopada poslodavcima nego zaposlenima (VIDEO)
Rad od kuće – privilegija ili kazna?
Objavljen Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće

Kako se napominje, treba precizirati razlike između rada od kuće i rada na daljinu, uvesti mogućnost regulisanja radnog odnosa tako da zaposleni jedan deo radnog vremena provodi kod kuće.

Pored toga, dodaje se i da bi valjalo definisati obaveze u vezi sa opremom i sredstvima za rad, naknade troškova rada, kao i obaveze poslodavacau vezi sa bezbednos na radu.

Dodaje se da je ova inicijativa Unije poslodavaca upućena Socijalno-ekonomskog savetu, posle čega će, ako bude podržana, biti prosleđena i nadležnim državnim organima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.