Vesti iz zemlje

19.04.2021. 17:01

UNICEF

Autor: Nova Ekonomija

Uručena novčana pomoć porodicama ugroženim pandemijom COVID-19

Foto: Promo

Porodicama sa decom iz Boljevca koje su usled pandemije COVID-19 imale značajano smanjene prihode danas su uručene debitne kartice sa utvrđenim iznosom novčanih sredstava, saopštio je UNICEF. 

Porodicama koje su izabrane za ovaj program dodeljuje se unapred utvrđen iznos koji odgovara veličini porodice.

Novac se porodicama, u saradnji sa Komercijalnom bankom, dodeljuje putem debitne kartice na koju je uplaćen odgovarajući iznos, što im omogućava maksimalnu fleksibilnost prilikom potrošnje, kao i uključivanje porodica u mehanizme plaćanja koje možda ranije nisu imali priliku da koriste.

Istraživanje o uticaju pandemije COVID-19 na porodice sa decom u Srbiji, koje je UNICEF sproveo u aprilu 2020. godine, pokazalo je da je kriza izazvana COVID-19 pandemijom u značajnoj meri uticala na prihode porodica sa decom, te je u gotovo polovini ovih domaćinstava došlo do pada prihoda.

Pored toga, četvrtina domaćinstava sa decom imala je neplanirane troškove uzrokovane ovom situacijom, a najčešće kategorije neplaniranih troškova bile su sredstva za higijenu i hrana.

Kod gotovo 40 odsto domaćinstava iznos izdvojen za neplanirane troškove bio je veći od četvrtine mesečnog prihoda domaćinstva. 

Uručenju su prisustvovali ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Entoni Godfri, direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije.

„Finansijski aspekt svih socijalnih davanja iz nadležnosti Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, za sve vreme trajanja pandemije, kao i danas – ostvarivan je predviđenom dinamikom, bez ikakvih umanjenja i ograničenja“, rekla je Kisić Tepavčević. 

Program humanitarnih novčanih davanja sprovodi se u regionu Južne i Istočne Srbije, a realizuju ga UNICEF i Crveni krst Srbije, zahvaljujući finansijskoj podršci Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u iznosu od 600.000 američkih dolara.

„Za sve porodice koje će dobiti ove debitne kartice, želim da znate da razumemo sa čime se suočavate i nadamo se da će vam ove kartice pomoći. Zaista verujem da ćemo zajedno uspeti da prebrodimo ovo i da ćemo iz svega izaći jači“, izjavio je ambasador Godfri.

Od početka izbijanja COVID-19 krize UNICEF sa svojim partnerima i donatorima podržava Vladu  Srbije da odgovori na pandemiju kroz javnu komunikaciju o riziku, nabavkom zaštitne opreme za medicinske radnike i respiratora, obezbeđivanjem higijenskih i paketa za učenje i igru za najugroženije porodice, ali i praćenjem socio-ekonomskog uticaja ove zdravstvene krize na porodice sa decom. 

„Novčana davanja porodicama sa decom su izuzetno važan vid podrške za najugroženije u kriznim vremenima. Čak i pre pandemije COVID-19, u Srbiji je 7% ljudi živelo u apsolutnom siromaštvu, a znamo da ekonomski šokovi najviše pogađaju decu iz najsiromašnijih porodica. Cilj programa novčanih davanja koji sprovodimo u regionu Južne i Istočne Srbije, zajedno sa Crvenim krstom Srbije i uz finansijsku podršku USAID-a, je da se pomogne porodicama sa decom da odgovore na novonastale materijalne potrebe i da se deci omogući ispunjenije detinjstvo koje je ugroženo u doba pandemije“, rekla je Dejana Kostadinova.

Da bi se zadovoljile sve veće potrebe zajednica i porodica sa decom, od izuzetnog značaja je saradnja sa partnerima.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović zahvalio je UNICEF- u i USAID-u, kao i drugim donatorima na izuzetnoj saradnji, a posebno na pomoći koja je obezbeđena za najugroženija domaćinstva u okviru projekta „Ublažavanje efekata pandemije COVID-19 na socijalno-ekonomski status dece i njihovih porodica“.

„Crveni krst Srbije, od početka epidemije izazvane virusom COVID-19, izuzetno je aktivan u lokalnim zajednicama pružajući pomoć onima kojima je najpotrebnija. Ovom vrstom pomoći ublažavamo efekte pandemije COVID-19 krize na socijalno-ekonomski status dece i njihovih porodica, koje su najugroženije među nama, snažeći veru u solidarnost koja tradicionalno postoji u našem društvu. Crveni krst Srbije nastavlja da, u okviru svojih aktivnosti, u proaktivnom pristupu sa partnerima i donatorima, odgovora na izazove trenutne zdravstvene situacije, podržavajući i druge ranjive grupe u društvu kroz svakodnevno angažovanje velikog broja volontera Crvenog krsta, a sve u korist građana Srbije“, poručio je Radovanović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.