Vesti iz zemlje

04.01.2024. 12:55

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Uskoro konkurs za besplatnu banjsku rehabilitaciju za penzionere

Bazen Foto: Nova ekonomija

Gamzigradska banja na prodaju, ilustracija

Finansijskim planom Republičkog PIO fonda za 2024. godinu za društveni standard korisnika penzija planiran je iznos od 1,24 milijarde dinara, što je za 77 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Za finansiranje troškova rehabilitacije korisnika penzija u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima izdvaja se 1,05 milijardi dinara, saopštio je PIO fond.

Korisnici penzija mogu da očekuju da će Fond PIO uskoro raspisati oglas za podnošenje prijava za besplatnu rehabilitaciju.

Izmenama Zakona o PIO, od 1. januara 2024. godine za društveni standard korisnika penzija umesto dosadašnjih 0,1 odsto, izdvaja se 0,15 procenata izvornih prihoda Fonda, podseća se u saopštenju.

Istovremeno i izvorni prihodi Fonda su povećani u odnosu na uporedni pokazatelj prethodne godine, tako da se u 2024. godini izdvajaju veća sredstva za sve vidove društvenog standarda, a prvenstveno za oporavak penzionera u banjama.

Za finansiranje troškova rehabilitacije korisnika penzija u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima izdvajaju se sredstva u visini od 85 odsto od ukupnih sredstava, odnosno 1,05 milijardi dinara.

Za ostale vidove društvenog standarda penzionera, odnosno za finansiranje kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija čiji je cilj podsticanje integracije starijih lica u društvo, solidarnu pomoć korisnicima penzija izdvaja se preostalih 15 procenata, odnosno 185,58 miliona dinara.

Posebnom odlukom Upravnog odbora Fonda, za finansiranje novog vida društvenog standarda, odnosno za razvoj socijalnog dijaloga i međunarodne aktivnosti, predviđena su sredstva u iznosu od deset miliona dinara.

S obzirom na donetu odluku o troškovima rehabilitacije, korisnici penzija mogu da očekuju da će Fond PIO uskoro raspisati oglas za podnošenje prijava za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju.

Imajući u vidu opredeljena sredstva i prosečne cene u banjskim lečilištima za ovu godinu, procenjuje se da će na besplatan oporavak u neku od banja Srbije po ovogodišnjem konkursu otići više od 21.000 penzionera, što je naveći broj do sada, navodi se u saopštenju.

„Podsećamo da je izmenama i dopunama Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, koji je stupio na snagu 30. decembra 2023. godine, predviđeno da Fond snosi troškove pratioca korisnika koji je ostvario pravo na pomoć i negu drugog lica, a koji bude upućen na besplatnu rehabilitaciju“, piše u saopštenju.

Pozajmljuju li građani kartice od penzionera zbog popusta?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.