Srbija

05.10.2023. 14:00

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Utvrditi reprezentativnost sindikata, zahteva ASNS

Foto: Nova ekonomija

Srbija

05.10.2023. 14:00

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata podnela je zahtev za preispitivanje reprezentativnosti UGS Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije, saopštila je Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

„Od utvrđivanja reprezentativnosti ova dva sindikata prošlo je 18 godina. Zakon o radu kaže da se reprezentativnost preispituje na tri godine“, navodi se u saopštenju.

Reprezentativnost sindikata nije samo sindikalno pitanje, to je društveno pitanje od izuzetnog značaja.

Kroz institut socijalnog dijaloga sa državom i poslodavcima, kako piše u saopštenju, posebno kroz odluke Socijalno ekonomskog saveta, reprezentativni sindikati bi mogli da budu glas, promoter i zaštitnik interesa sveta rada.

„Posebno zato što imaju na zakonu zasnovanu mogućnost da presudno utiču na radne, materijalne i socijalne uslove radnika i građana. Nažalost, pre svega zaslugom „reprezentativnih“ sindikata, socijalni dijalog i posebno rad Socijalno ekonomskog saveta, izgubio je svaki kredibilitet,pretvorio se u karikaturu i  obesmislio i samu ideju socijalnog dijaloga“, saopštio je ASNS.

Najbolji primer za to je, kako se navodi u saopštenju, nedavno utvrđivanje minimalne zarade.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata zahteva da se sprovede javan, nepristrasan i na zakonu zasnovan postupak utvrđivanja reprezentativnosti, uz puni nadzor i posebnu odgovornost Ministarstva, a uz učešće predstavnika ASNS, kao stranke u upravnom postupku, saopštio je ASNS.

„Prema Zakonu o radu da bi jedan sindikat bio reprezentativan mora da ima 10 odsto članova od ukupnog broja zaposlenih. To znači da je potrebno 236.000 članova. Hajde da vidimo ko to ima i da li smo mi iz sindikata ti koji krše i ne poštuju odredbe Zakona o radu koji toliko kritikujemo“, navodi s eu saopštenju ASNS.

Udruženi sindikati „Sloga“ protiv povećanja akciza

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.