Uvoz mesa u Srbiju ponovo raste

Foto: Pixabay

Uvoz mesa u Srbiju, koje se koristi uglavnom za predradu, ponovo raste. To meso uglavnom dolazi iz Evropske unije, gde su cene svinjskog mesa pale zbog afričke svinjske kuge i blokade nemačkog plasmana u Kinu, piše Politika.

Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS), ukupan izvoz mesa i mesnih prerađevina u prvih devet meseci 2020. godine bio je u vrednosti 67,5 miliona evra, a uvoz oko 116 miliona evra. 

Zbog raznih okolnosti vezanih za pandemiju u istom periodu izvezli smo svega 570 tona svinjetine (vrednosti oko milion evra), a uvezli za ukupno 44,5 miliona evra (ili 16.600 tona), najviše iz Španije, Nemačke, Holandije.

Ostvaruju se prognoze analitičara da će 2020. biti godina pada svetske tražnje za mesom, a još sredinom godine procene su pokazivale da će u svetu zbog pandemije potrošnja mesa pasti za tri odsto po stanovniku, dodaje Politika.

Evropska federacija proizvođača stočne hrane (FEFAC) objavila je nedavno da će smanjiti proizvodnju krmnih smeša za tov u Evropskoj uniji za 2,2 odsto, zbog širenja bolesti životinja, pandemije koronavirusa i promena u potražnji za životinjskim proizvodima.

To će se, kažu, dogoditi zbog pada tražnje za skupljim kategorijama mesa, pa čak i mlečnim proizvodima, jer su stočari smanjili upotrebu smeša kako bi redukovali proizvodnju mleka, ali i usporili rast i tov životinja.

Zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata pad tražnje na svetskom nivou najviše je ugrozio govedarstvo, što je slučaj i u Srbiji, gde će smanjenje proizvodnje hrane iznositi 2,9 odsto. 

Uzgajivači zbog svega toga predviđaju smanjenje kupovine svinjskog mesa, gomilanje zaliha i pad tražnje za životinjskom hranom. 

Proizvodnja hrane za živinu, posle mnogo godina rasta, smanjiće se u 2020. za 2,7 odsto, ne samo zbog COVID-19 već i usled širenje ptičjeg gripa, koji je već registrovan u 15 evropskih država.

Kako je za Politiku rekao Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije, potrošnja mesa u Srbiji se jeste smanjila, ali to još nije simptomatično. Delom je ovo i posledica smanjenog obima rada u ugostiteljstvu. Što se tiče samog stanovništva, smatra da te promene nisu toliko velike.

Kako Budimović kaže, potrebno je da se maksimalno aktivira izvoz na daleka tržišta,"bez obzira koliko nam to izgleda apstraktno".

Dodaje i da treba formirati cenu polutke na liniji klanja po kvalitetu trupova, po procentu mesa jer naši privrednici često kažu da uvoze zato što nema dovoljnih količina dobre robe.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara