Srbija

01.07.2024. 17:38

Autor: Katarina Pantelić

Veća plata za zaposlene u Elektrodistribuciji

Beta / MRE / Emilija Jovanović

Srbija

01.07.2024. 17:38

Kolektivni ugovor kojim se povećava cena radnog sata za zaposlene u Elektrodistribuciji Srbije potpisan je danas. Nakon pregovora sa sindikatima tog preduzeća potpisane su izmene kolektivnog ugovora kojim je cena radnog sata povećana za oko 8.600 zaposlenih, a nova cena radnog sata računaće se od juna, navelo je Ministarstvo rudarstva i energetike u saopštenju.

Kolektivni ugovor potpisali su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, vršilac dužnosti direktora preduzeća „Elektrodistribucija Srbije“ Bojan Atlagić i predsednik Sindikata radnika tog preduzeća Branko Tomić.

Ministarka je navela da, računajući povećanje koje je već realizovano od januara, ukupno povećanje prosečne neto zarade u odnosu na prošlu godinu u „Elektrodistribuciji Srbijeˮ iznosi oko 10 odsto.

Dodala je da „Elektrodistribucija“ ima ključnu ulogu u tome da građamni imaju sigurno i kvalitetno napajanje električnom energijom.

Đedović Handanović je naglasila da ukupna vrednost planiranih i tekućih investicija iznosi blizu pola milijade evra i da je ponosna na rezultate koji su ostvareni za kratko vreme.

Prema njenim rečima, za manje od godinu dana obnovljeno je više od 2.500 kilometara niskonaponske mreže, zamenjeno je više od 730 transformatora, a 34.000 drvenih stubova zamenjeno je betonskim.

Đedović Handanović je ukazala na to da je od oktobra 2023. godine ugrađeno više od 310.000 pametnih brojila iz donacije EU.

„Nastavićemo sa takvim aktivnostima i tokom leta jer se očekuje ugradnja još oko 210.000 brojila do ukupnih 522.000 brojila, koliko je predviđeno“, dodala je Đedović Handanović.

Takođe, ministarka je napomenula da se sa francuskim „Šnajder elektrikomˮ radi na automatizaciji srednjenaponske mreže, projektom vrednim 150 miliona evra, što će omogućiti veću pouzdanost, smanjenje prekida i gubitaka na distributivnoj mreži.

Grad Beograd usvojio budžet: Tri miliona evra za jarbole pomereno za 2026. godinu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.