Vesti iz zemlje

13.03.2019. 11:07

RTS

Autor: Tatjana Matić, državna sekretarka

Većina škola u Srbiji ima sve manje đaka

Većina osnovnih škola u Srbiji ima sve manje đaka zbog čega su, u nekim mestima, ugašena pojedina odeljenja. Slično je i na severu Vojvodine. Osnovna škola Adi Endre u Malom Iđošu ima za trećinu manje učenika nego pre deset godina. Na smanjenje broja đaka dodatno utiče iseljavanje u susednu Mađarsku, pa se nadležni, na različite načine trude da zadrže stanovništvo.

Nekada ih je bilo više od pet stotina, a danas u klupama sedi oko 350 đaka. Nastava na mađarskom jeziku održava se 17 odeljenja. Manje je učenika koji nastavu slušaju na srpskom, a u školi ima i Egipćana i Albanaca. Učenici, sve češće, školovanje nastavljaju u susednoj Mađarskoj.

„Ima učenika koji posle osnovne škole, recimo srednju školu uče u Mađarskoj. Upišu se i tamo idu u srednju školu. Ne samo deca već i ostali – ljudi i roditelji, idu za inostranstvo i to jeste problem“, navodi Valentin Filep, direktor OŠ Adi Endre u Malom Iđošu.

Da bi zadržali učenike, u školi inoviraju nastavu.

„Danas smo učili kako da napišemo pismo. Oni do sada nisu pisali pisma, niti su ih ikada dobijali. Do sada nisu bili ni u pošti, i ne znaju kako se šalju pisma, kako se piše poštanska adresa. Danas komuniciraju samo preko fejsbuka i ponekad im je teško da sklope složenije rečenice“, objašnjava Marta Molnar, profesorka mađarskog jezika.

Specijalna odeljenja za decu sa smetnjama 

Učenici navode da im je jedan od omiljenih predmeta matematika, jer kako kažu, podstiče na razmišljanje. Ali dodaju da vole i da čitaju.

U prve razrede, na mađarskom jeziku, svake godine upiše se oko 2.000 učenika. Za formiranje odeljenja sa manje od 15 đaka potrebna je posebna dozvola resornog pokrajinskog sekretarijata. U selima se često na spisku novih đaka nalaze samo dva ili tri imena.

„Imamo naravno i srpsku, romsku i albansku decu i nemamo takozvane međunacionalne konflikte. Sa tim sam zadovoljan“, navodi Filep.

Ogledna osnovna škola u Malom Iđošu ima i pet specijalnih odeljenja za decu sa smetnjama u razvoju. Nastava se održava u dve smene.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.