Vesti iz zemlje

13.07.2021. 10:08

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Više od 30 organizacija traži hitno povlačenje Predloga zakona o vodama

Više organizacija civilnog društva zatražile su "hitno povlačenje neustavnog" Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama iz skupštinske procedure. Navode da pri izradi ovog predloga, niti u bilo kojoj prethodnoj f...

Pixabay

Više organizacija civilnog društva zatražile su „hitno povlačenje neustavnog Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama“ iz skupštinske procedure.

Navode da pri izradi ovog predloga, niti u bilo kojoj prethodnoj fazi, nije omogućeno učešće javnosti, niti je ona na bilo koji način bila informisana o izradi ovog akta „od suštinskog značaja za očuvanje voda kao javnog dobra i ključnog resursa za sve građane Srbije“.

U objavi na sajtu Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu –  RERI, navodi se da ove izmene i dopune nisu bile najavljene nijednim javnim dokumentom, ili izjavama zvaničnika,  kao i da je „zapanjujuće“ da se na sajtu Direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ne nalazi ni Predlog zakona, „niti bilo kakva informacija koja bi upućivala da se radi na izmenama Zakona o vodama“.  

„Ovakvim postupkom, u kome nije organizovana javna rasprava kroz koji bi građani Republike Srbije mogli da utiču na Predlog zakona, direktno su prekršeni članovi 76. i 77. Zakona o državnoj upravi“, piše u saopštenju. 

VLADA SRBIJE UPUTILA JE NARODNOJ SKUPŠTINI PREDLOG IZMENA I DOPUNA ZAKONA O VODAMA, U KOM SE, IZMEĐU OSTALOG, PREDLAŽE DA SE VODNO ZEMLJIŠTE U JAVNOJ SVOJINI „POD POSEBNIM USLOVIMA“ MOŽE DATI U ZAKUP I NEPOSREDNOM POGODBOM

Organizacije civilnog društva tvrde da se Predlogom zakona značajno menja regulatorni okvir upravljanja vodama i vodnim zemljištem i da se „nikako ne radi o tehničkim izmenama za koje javnost nema interes, već naprotiv, o suštinskoj promeni procedure odlučivanja o raspolaganju javnim dobrima“.

„Na ovaj način se dodatno otvara prostor za koruptivne aktivnosti, a eliminiše princip transparentnosti i javnih nabavki u raspolaganju resursima koji predstavljaju najvažnije javno dobro – vodu“, piše u saopštenju. 

Među organizacijama koje su uputile ovaj zahtev nalaze se Centar za kulturnu dekontaminaciju, Centar za političke emancipacije, Čuvari/ke vatre, Ekološki Ustanak, Ekološko društvo Belorepan, Ekološko udruženje Avalon, Ekološko udruženje Rzav, Futoška Inicijativa, GAIA centar, Građanska Platforma, Inicijativa Odbranimo Teslu Pančevo , Inicijativa Pravo na vodu, Koalicija 27, Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini, Ne damo Dorćol, Odbranimo Reke Stare Planine, Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA, Podrinjski antikorupcijski tim, Pokret Tvrđava.

Zahtev su podržale i sledeće organizacije: Organizacija za političku ekologiju – Polekol, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu –  RERI, Sačuvajmo Gardoš i Zemun, Skupština slobodne Srbije, Srce Grada, Udruženje Znanje, Udruženje Bela Čaplja 1165, Udruženje Internet radnici Srbije, Udruženje Komšija, Udruženje Kotež, Udruženje Norma centar, Udruženje Šljunkara, Udruženje Topolska, Udruženje ZaNašKej, Ujedinjeni ribolovci Srbije, Zajednička akcija Blok 70/70a. 

Predlog zakona ušao je 25. juna 2021. godine  u skupštinsku proceduru, po hitnom postupku. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.