Vesti iz zemlje

19.01.2024. 10:59

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Vlada donela Program ekonomskih reformi 2024-2026.

radnik u proizvodnji Foto: Nova ekonomija

Vlada Srbije usvojila je Program ekonomskih reformi za period 2024-2026. godine koje treba da doprinesu povećanju konkurentnosti domaće ekonomije, privrednom rastu, otvaranju novih radnih mesta i uslova za bolji život građana u narednom trogodišnjem periodu, saopštila je Vlada Srbije. Projektovana stopa rasta u 2024. godini iznosi 3,5 odsto, a na kraju 2026. procenjuje se da će biti veći od četiri odsto. 

Program reformi sadrži srednjoročni okvir makro-ekonomske, fiskalne i monetarne politike kao i detaljan prikaz strukturnih reformi.

Puna primena opštih fiskalnih pravila koja ograničavaju deficit sektora države, u odnosu na dostignuti nivo duga, predviđena je za 2025. godinu. Do tada, usklađenost sa potrebnim smanjenjem deficita i duga obezbeđena je Fiskalnom
strategijom Vlade i podržana Aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), navodi se u tom dokumentu.

Nova Fiskalna strategija trebalo bi da se donese na proleće ove godine, kako se navodi u Programu.

„Privreda Srbije, kao i drugih zemalja u okruženju i na sličnom nivou privrednog razvoja, pod uticajem je brojnih neizvesnosti. Neizvesnost ekonomskih izgleda posledica je daljeg razvoja geopolitičkih okolnosti, situacije u energetskom sektoru, izgleda za rast najznačajnijih ekonomskih partnera, inflacije i nepovoljnih uslova na međunarodnom finansijskom tržištu“, navodi se u Programu.

Reforma Poreske uprave Republike Srbije (PURS) sprovodi se u periodu od 2023-2025.

Strateški ciljevi poreske reforme su: uspostavljanje poslovnih procesa i organizacije u skladu sa najboljom međunarodnom praksom u cilju povećanja naplate javnih prihoda, unapređenje kvaliteta postojećih i uvođenje novih vrsta usluga, profilisanje novog poreskog službenika izuzetnog nivoa profesionalnosti, piše u Programu reformi.

Vlada je 2. avgusta 2023. godine, na predlog Ministarstva privrede, donela Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu države, koji je Narodna skupština usvojila 6. septembra 2023. godine.

Nakon toga, Zakon je stupio na snagu 15. septembra 2023. godine, a primenjuje se po isteku 12 meseci od dana stupanja na snagu od 16. septembra 2024. godine.

Definisanje nove energetke politike podrazumeva i izradu nove Strategije razvoja energetike i definisanje pravedne tranzicije.

Pripremljen je nacrt Strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2040. godine sa projekcijama do 2050. godine, kao i Izveštaj o starteškoj proceni uticaja „Strategije razvoja energetike na životnu sredinu“. U narednom periodu biće sprovedene javne i prekogranične konsultacije i za ova strateška dokumenta, navodi se u Programu.

Rast BDP-a sledeće godine 3,5 odsto, najavljeno u Fiskalnoj strategiji

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.