Vesti iz zemlje

12.02.2024. 10:28

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Vlada osnovala radnu grupu za borbu protiv „diskriminatornih mera“ Prištine

Foto: Pixabay

Vlada Srbije formirala je radnu grupu koja treba da se bavi razmatranjem afirmativnih mera za eliminaciju posledica uzrokovanih, kako se navodi, „diskriminatornim merama Privremenih institucija samouprave u Prištini“.

„Obrazuje se Radna grupa za utvrđivanje afirmativnih mera radi eliminacije štetnih posledica nastalih sprovođenjem diskriminatornih mera prema srpskom stanovništvu na teritoriji AP Кosovo i Metohija izvršenih od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini“, piše u Odluci koja je objavljena u Službenom glasniku.

Zadatak Radne grupe je da definiše „konkretne afirmativne mere“ radi eliminacije štetnih posledica nastalih sprovođenjem diskriminatornih mera prema srpskom stanovništvu na teritoriji Kosova i Metohije i prati sprovođenje tih mera, sa „posebnim osvrtom na ugrožavanja prava na rad, prava na obrazovanje i prava iz radnih odnosa“ (pravo na penziju, pravo na zdravstvenu zaštitu i dr.) kao i prava iz socijalnih davanja.

Za predsednicu radne grupe imenovana je premijerka Srbije Ana Brnabić, dok će zamenik predsednice radne grupe biti direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Pored njih, članovi radne grupe biće ministri u Vladi Srbije, između ostalog, ministar finansija Siniša Mali, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministarka evropskih integracija Tanja Miščević, ministarka pravde Maja Popović…

Radna grupa može obrazovati stručne podgrupe radi izvršenja pojedinih zadataka.

Radna grupa obrazuje se na period neophodan za izvršavanje predviđenih zadataka.

Odbor Centralne banke Kosova je na sednici održanoj 27. decembra 2023. godine usvojio je Uredbu o gotovinskim operacijama, a u jednom od članova te uredbe piše da je jedina valuta koja se može koristiti za obavlјanje gotovinskih platnih transakcija i u platnom sistemu Kosova evro, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je (početkom februara) da je država Srbija poslala novac, odnosno unapred krenula da isplaćuje plate, penzije i socijalna davanja stanovništvu na Kosovu i Metohiji, pre roka za februarska davanja, kao i da je do 12 časova oko pet miliona evra isplaćeno.

Sredinom prošle nedelje je objavljeno da je vozilo sa dinarima koje je Narodna banka Srbije (NBS) uputila na Kosovo je sa prelaza Jarinje vraćeno „bez ikakvog obrazloženja ili odbijenice“. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.