Srbija

19.09.2023. 09:30

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Vlada osnovala Radnu grupu za upravljačku odgovornost u državnoj upravi

Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Srbija

19.09.2023. 09:30

Vlada Srbije osnovala je radnu grupe za upravljačku odgovornost u državnoj upravi, a njena predsednica biće ministarka za evropske integracije Tanja Miščević. 

Zadatak te radne grupe je da utvrdi predlog jedinstvenog određivanja pojma upravljačke odgovornosti u državnoj upravi, da utvrdi preduslove uređivanja upravljačke odgovornosti u državnoj upravi, te predloži akte kojima se na sistemski način uređuje koncept upravljačka odgovornost u državnoj upravi.

Takođe, radna grupa treba da, između ostalog, u saradnji sa nadležnim organima državne uprave pripremi predloge načina implementacije sistema upravljačke odgovornosti u državnoj upravi i da koordinira aktivnosti u usavršavanju i ojačavanju upravljačke odgovornosti u državnoj upravi.

Zamenik predsednice radne grupe je državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković.

Radna grupa će imati deset članova, a moći će u svom radu da angažuje i druga stručna lica.

Radna grupa se, kako piše, osniva na period koji je potreban za izvršenje zadataka.

Za rad u Radnoj grupi predsedniku, zameniku predsednika i članovima, kao i drugim angažovanim licima ne isplaćuje se naknada.

Šta je „upravljačka odgovornost“ ?

Upravljačka odgovornost se odnosi na odgovornost rukovodilaca za rad i rezultate svojih organizacija. Pod ovim se podrazumeva preuzimanje odgovornosti za sve aspekte rukovođenja, od planiranja do izveštavanja i od delegiranja do kontrole, piše na sajtu Ministarstva finansija. 

„Rukovodilac demonstrira istinsku odgovornost kada jasno istakne šta namerava da preduzme, način na koji će to ostvariti i u kojoj meri, veruje u sve što istakne, ostvari predviđeno i prikaže šta je učinjeno“, piše.

„Upravljačka odgovornost“ se spominje i  u predlogu Zakona o izmenama i dopunama zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajnima i jedinciama lokalne samouprave.

Tu se, između ostalog, predlaže da, u cilju razvoja upravljačke odgovornosti,  službenici koji se prvi put postavljaju na položaj budu dužni da u roku od jedne godine od dana postavljenja na položaj pohađaju program obuke u oblastima stručnog usavršavanja utvrđenim za službenike koji se prvi put postavljaju na položaj.

Reforma državne službe počinje u lokalnim sredinama

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.